Followers

Friday 18 November 2011

Moist Chocolate Caramel Cake



Demam kek karamel belom hilang-hilang lagi pada tekak ni.... masih lagi rindu dengan keenakan kek nan satu ni... sedap sesangat hasil gabungan coklat dan karamel dan sedap di makan tika panas dan sejuk. Bahan kek ni tidak sama semerti bahan kek karamel yg lain hanya menggunakan bahan kek chocolate moist resepi dari Munira Baharum.... hanya ditambah pada karamel sahaja... sedapp...sekejap jer dah licin pada kami....

Resepi ni mimie 'cnp' dari Kak June Ahmad rakan dari dunia 'MukaBuku' terima kasih kak June....






MOIST CHOCOLATE CARAMEL CAKE

~kek coklat moist~ (resepi munira baharum)

bahan A:

1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn minyak msk - mimie guna minyak jagung
*semua bhn di atasgaul sebati n msk atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...

bahan B:

3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bhn ni diayak k...

bahan C:

4 bj telor (blender jer)

cara:

satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
dh sebati...ketepikan...


utk karamel:


bahan2:

2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek x melekat pd loyang...

bhgn atas (karamel):

1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)
cara-caranya :-


tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai masak...suhu 160c...
kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...

**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**


**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...


**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar.
..







6 comments:

dZana said...

harus dicuba ni... waa.. msti rspi ni meletup2 pas ni..

sdr musa said...

kuar air liur tgk blog ne..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

WOW!menariknya... sgt terkesima, dan terliur!

Unknown said...

kak Zana...terbabooommm...sedappp..maybe brownies pon leh wat kek kremel kn....

Kak Sal said...

mimie...esok kalau ade masa akak try resepi nie...tp nak tanya soklan x skolah sket...huhuhu..3/4 cawan tu bnyak mana..??

Unknown said...

kak sal.... 3/4 cawan tu sy wat 1/2 cwn + 1/4 cwn = 3/4 cwn.... btul x..??? hihihiih