Followers

Tuesday, 22 November 2011

Kenny dan Muffin Jagung....


dan ini..


bagai irama dan aroma makanan.....sebenarnya, mimie ni pon bknnyer kenal dengan penyanyi era 80-an ni....yang mimie tauu..makan....ayam panggang tanpa garam...itu lah Kenny Rogers n Roasters...fuh..memang sedapp makan kat restoran fastfood yang satu niiii.....terngiang-ngiang keenakkan dan kelembutan muffin jagung dia.....

sudah lama mimie nak buat muffin si penyanyi ni....oleh kerana tidak ketemui bahan nan satu ni...iaitu 'yellow corn meal' sudah beberapa pasaraya mimie mencari..nggak ketemuiiin...lagipon resepi ni mimie skodeng dari kak ida 1001 resepi... kak ida pon ade memberitahu yellow corn meal ni, bole diganti dengan jagung kering yang dikisar.....ermmm...rasenyer memang tak lari dari rasa muffin jagung dari restoren popular tuuu....sedappp...cuma tidak lah berapa gebu dari muffin kenny...ehhhh..kalo dah sama nanti...mau totop restoren tu nanti....hihihi ape-ape pon...jom kita cuba muffin ni...



MUFFIN JAGUNG ALA KENNY ROGERS ROASTERS

Bahan-bahan :

1/2 cawan butter
2/3 cawan gula halus
1/4 madu
2 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
3/4 cawan yellow corn meal/polenta (mimie guna jagung kering yg dikisar)
1/2 cawan susu segar
3/4 cawan jagong frozen

cara-caranya :-

  • Pukul butter, gula, honey hingga kembang dan masukkan telur dan garam. Pukul lagi hingga 'creamy'.

  • Di dalam mangkuk lain satukan tepung, baking powder (diayak) dan cornmeal.

  • Masukkan bahan tepung sedikit demi sedikit kedalam butter tadi dan diselang seli dengan susu segar. Pukul rata.

  • Masukkan jagung frozen. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh dlam papercup atau cawan muffin.

  • Bakar pada suhu 180 selama 25-30 minit atau hingga keperangan.






4 comments:

dZana said...

terliur akk tgok muffin jagung ni.. buat sendiri tentu puas makan..

AZLITA AZIZ said...

salam sugar..

Akak pun suka makan kat KR tu.. muffin dia pun mmg jadi kesukaan akak sekeluarga..

nanti boleh lah akak cuba resepi yang ni pulak nampak sangat menarik!

Mieza said...

Salam mimie..mieza ucapkan terima kasih sudi follow blog WAWMC..mieza follow juga..semoga kita dapat bertukar2 resepi ni alam maya ini...makan2 di kenny rogers mmg besh especially tang muffinnya..sampai skg mieza masih mencari resepi muffin vanilla dia yg sgt sedap tu :)

Sugar 'n' Spice said...

ka zana....mmg pueh makan...hihih

kak ita...resepi ni mmg ala2 KR....wallahhh nti try yerr...

mieza....sama²..me tooo...