Followers

Wednesday 16 November 2011

Idaman tertunai sudah....



... sebenarnya, sudah lama mimie idamkan menu daging masak lemak cili padi bersama rebung ni... kecur lidah mengingati rebung yang popular sangat di Negeri Sembilan ni. apalagi kalau dapat bahagian tulang rusuk...fuhhh...makan tak hengattt orang belakang nanti...

Memandangkan suami mimie ni bukan penggemar rebung, salah satu sebab rebung bukan pilihan utama mimie dirumah. Iyalah...makan untuk seorang mana ada 'kick' kan...suka makan macam berebut-rebut...barulah "MASTERCHEF" kat rumah ni tersenyum lebar hingga ke pipi....

Oleh kerana 'ngidam' mimie tidak tertahan.... arrghhh, layan juga laa tekak ni nak makan rebung....
Haiitt...tekak 'Cek Abe" pon da boleh terima rupanyerrr.....wahh perkembangan yang baik nih.....bole laaa masak selalu.....ngeeeeeeeeeeeeeeeee....


TULANG RUSUK MASAK CILI PADI BERSAMA REBUNG MADU

Bahan-bahan :-

400g tulang rusuk - di rebus terlebih dahulu
1 batang rebung madu - hiris nipis
1 biji kelapa - diambil santan
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
13 tangkai cili padi (mimie suka pedas, kalo x nak pedas bole adjust)
2 batang serai - diketuk
1 sudu kecil kunyit serbuk - kuniy hidup 1 inci
1 sudu besar kerisek
Garam secukup rasa



Cara-caranya:-
  • Santan di perah bersama air rebusan daging - tidak terlalu cair, pekat sedikit.
  • Kisar/tumbuk bawang besar, bawang putih, halia dan kunyit.
  • Didalam periuk, satukan bahan kisar, kerisek dan daging yang telah ditoskan. Masukkan rebung dan serai yang telah diketuk Masak dan kacau (kami panggil kecut) hingga air kering (dalam 5 minit) dan masukkan santan, kacau selalu bagi mengelakkan pecah minyak. Kuah dan serata, tutup api. siap.


2 comments:

dZana said...

akk pun teringin gak bila tgok lauk ni..

Unknown said...

kes ngidam ni kakk...ngeeeeee....