Followers

Thursday 24 November 2011

Peria Katak Tumis Belacan



Peria katak...??? betul ker namanyer peria katak..?? atau mimie ajer yang panggil peria katak...ada nama lain tak selainnya..?? Tak kisah lah yerr, asalkan kalau dimasak menjadi pembuka selera. Biasanya orang kata yang pahit itu ubat, tapi bagi mimie kalo bab makanan (bukan ubat yer..) yang pahit tu la yang sedapp...lagi bertambah-tambah nasi ke pinggan...hadoiiii...mahu terduduk kekenyangan nanti....

Mungkin pembaca di luar sana ada yang tak makan sayur ni, bukan saja pahit bab nama tu pon menghalang selera anda, dulu mimie pon tak makan sayur ni, tapi bak kata orangtua-tua yang pahit tu laa menjadi obattt. Dari sikit rasa, makin lama makin banyak plak mimie makan, mungkin kene gaya masakan menjadi penentu sesuatu makanan ni...betul x..?? Jom cuba makan sayur nan pahit ni....


PERIA KATAK TUMIS BELACAN

2 biji peria 
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
9 biji cili padi
1 biji cili merah
segenggam ikan bilis
garam secukup rasa
1 inci belacan bakar

  • Peria di belag dua dan potong nipis menyerong.
  • Bawang besar, bawang putih, belacan, cili padi, cili merah dan ikan bilis ditumbuk kasar.
  • Tumis Bahan tumbuk tadi hingga garing dan naik bau dan masukkan peria. kacau.
  • Masukkan sedikit air hingga peria menjadi lembut dan tunggu hingga air kering. - mimie suka lembab atau basah² sikit.
  • Masukkan garam secukup rasa. Tutup api.



4 comments:

dZana said...

gud idea ni.. selalu buat ulam jer.. tq 4 sharing..

Unknown said...

sharing is caring... ;)

Happy aje said...

Mimie aku memang x makan peria biasa mahupun peria katak ni.. huhuhu..

Unknown said...

ani sodap arrr..... try arr....