Followers

Tuesday, 29 November 2011

Roti Manis (Doh Asas)


Alhamdulillah....menjadi juga roti dari hasil tangan yang gebus dan mulus mimie ni....pestaim niiii.....dari hari ke hari mimie nak menguli roti ni...nahhh...akhirnyaaaa...siapppppp..

Berbaloi juga wat roti ni...sedap makan waktu panas-panas kelaur dari oven. Pasni kene ler menguli lagi, biar muscle ni berketul-ketul dan seksi.....banyak lagi kene improve ni....


ROTI MANIS (Doh Asas)
Sumber : Rosmarlina @jintanmanis

Bahan-bahannya :-

300gram tepung roti
50gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 1/2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
2 sudu besar butter@marjerin
180ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux
* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu
*untuk topping*
sosej yang telah direbus
sedikit gula
mix vegetable dan mix cheese

Cara-caranya ( Doh Roti):-

  1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
    Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
    Bahagi doh pada 3  bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, ros bentukan anyaman tocang, bulat-bulatkan letak sosej serta tabur dengan mix vegetable, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
  3. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih,  masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.

- Menurut tuan empunya resepi ni, hasil campuran tepung gandum dalam adunan roti ni akan menghasilkan roti yang padat dan lembut dan tidak terlalu ringan dan kenyang mudah kenyang menjamunya.


4 comments:

dZana said...

bersemgt akk tgok mimie meroti..pas ni boleh lah meniaga roti manis eh.. seronok dpt makan roti yg baru kuar oven.. panas2..

Sugar 'n' Spice said...

kak zana.... tgh bersemangat nih...nti leh take over gardenia...heeheheh

rahel said...

Salam Sugar...
rajinnye buat roti...mmm suka sangat ngan roti manis..sedap hidang bersama kopi n teh panas...

oh ya,salam perkenalan..dan thanks sudi jenguk dapur Rahel..

Sugar 'n' Spice said...

Rahel...salam kenal2an n kongsi2 resepi....