Followers

Friday, 9 November 2012

Roti gebus dan sedappp....


Salam Jumaat semua....

Hari ini adalah hari terakhir alam persekolahan pada tahun 2012 inii. Disana sini sibuk dengan majlis graduasi buat pelajar-pelajar cemerlang, jamuan akhir tahun, menghadapi ujian peperiksaan dan bermacam-macam lagi. Ape² pon buat anak-anak yang cemerlang, diucapkan tahniah dan terus cemerlang menjadi insan-insan berperibadi mulia dimasa akan datang. ameen. Anak den tahun tak terpilih plak nak dapat anugerah pada tahun ni...hukhukhukuhk...tidak mengapa anakku masa depanmu masih jauh dihadapan.....


heiiiiii...banyak celoteh jerkkk.... kali ini mimie nak share santapan roti yang selalu jerk singgah kat mulu t ni haa...ape tidaknya, semenjak ade pembantu ni (BM) terajin plak nak membuat roti samada untuk santapan sendiri mahupun bekalan anak-anak dare ni ke sekolah ade juga rakan-rakan mereka ingin menumpang merasai air tangan roti mimie ni. Haishhhh..... dapat juga menambah duit poket mereka....hihiihhi


ROTI MANIS
Sumber : Dah tak ingat buku resepi mn yg mimie refer...nti mimie update yerr...

250g tepung roti
11g yis
4g garam
50g gula
4g susu tepung
1sk bread improver
1/2 biji telur
120ml air
30g butter
Cara-cara :-

Mimie guna BM yerr...

Masukkan kesemua bahan kedalam BM kecuali butter. Jarakkan antara garam dan yis. Dikhuatiri yis akan tidak aktif. Tekan untuk 'dough' dan ON. Biar BM yang membuat kerja.  Tika dough dah membulat masukkan butter. (jika dough masih melekat ditangan tambah tepung sedikit hingga sedikit)
Bulat2kan dough seberat 40g dan susun dalam dulang biarkan rehat selama 8 minit. Kemudian uli (lemperkan mengikut bentuk yang ada suka. Perap roti selama 2 jam.Bakar pada suhu 160 selama 12-15 minit.

Nota : Untuk menguli dough menggunakan tangan, sila refer kat SINI



Thursday, 8 November 2012

Chocolate Chips



Ehemmmm...Jumpa lagi nooooo.....

Kali ni mimie nak share resepi biskut chocolate chips (ehsan resepi dari Difa) yang biasa tiap-tiap tahun terhidang di meja tatkali hari raya menjelma. Hishhhh....raya dah abes laa mekkk... (koleksi kueh yang dah dok lama duduk dalam folder... baru arini nak dok tayang and nak share).

Walaupun biskut chocolate chips ni bermacam-macam version, entah...yang ni jugak yang menjadi pooojaan hatikuuuu. Mengikut adunan diatas, memang boleh mendapat berbalang² tau, kalau nak diagih-agihkan kepada keluarga dikampung memang sesuai untuk membuat 1 adunan ni, yang pasti mesti ade pembantu... kalau nak makan sendiri tu, boleh ler mencuba 1/2 adunan yerr.... nak lagi sedap boh ler banyak2 kekacang yang anda suka, lagi banyak lagi sedap.


CHOCOLATE CHIPS
Sumber : Difa Abdul Hayon

Bahan-bahan :-

2 cawan mentega
4 cawan tepung gandum - diayak
2 sk baking soda - diayak
2 cawan gula halus - mimie letak 1 1/2 cawan saja
2 cawan gula perang
5 cawan oats - dikisar halus
1 sk garam - mimie x letak
18 oz  coklat bar - diparut - mimie parut coklat bar 250g
24 oz  chocolate chips - mimie letak 400g
4 biji telur
2 sk essen vanilla
3 cawan kekacang - dicincang (badam, walnut, etc)

Cara-cara :

Pukul mentega bersama gula, gula perang hingga kembang dan diikuti dengan esse vanilla dan pukul lagi.
Masukkan tepung gandum, oats, garam dan gaul hingga rata menggunakan spatula.
Masukkan chocolate chips, parutan coklat, kekacang dan gaul hingga rata.
Bulat-bulatkan doh dan tekan sedikit. Susun diatan loyang dengan jarak 2 inci. (biskut akan mengembang)
Bakar pada suhu 170 selama 8-10 minit.


Monday, 5 November 2012

Kueh Bakar / Bingka Pandan


Assalammualaikum.....

Kueh peberet arwah abah (Al-Fatihah), teringat kalau makan kueh ni mesti ingat arwah abah...huhuuh kalau ler abah ade lagi mauk dibuat hari-hari.

Mengikut resepi ini ade persamaan dengan chef Kak Hanieliza.....memang senang resepi ni...tak payah nak di timbang sukat, hanya menggunakan sukatan cawan metrik atau sukatan cawan mangkuk anda sendiri (jika mahu adunan yang lebih)..heheheheh



Kueh Bakar / Bingka Pandan
Resepi asal : Chef Hanieliza

1 cawan gula - mimie letak 1/2 cawan gula
1 cawan jus pandan - 6 helai daun pandan diblend bersama 1 cawan air
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan
2 susu besar mentega - dicairkan
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Bijan secukupnya

Cara-cara-

Satukan kesemua bahan dan diblend kecuali bijan.
Lenser loyang dan tuangkan adunan.
Bakar pada suhu 180 selama 1 jam atau masak.

Note : taburkan bijan pada 20 minit pertama dan bakar semula hingga masak.



Saturday, 3 November 2012

Buang Habokk jap...

Assalammualaikummmm......yuhuuuuuuu....


Haishhhhh.....banyaknyer habokkk! tak berkemas² kaa..?? kuikuikui.....

Mimie jengok jap arini blog yang dah bersarang-sarang ni haa.. takut plak "Niyang Rapik" menghuni nanti...elok diberi udara segar bugar sebentar....mueheheh

Hmmm....dah jauh ketinggalan ketapi ghupernyer mimie ni dalam mencoba resepi-resepi dari sifu-sifuku yang lain.... tak terkejar plak rasenyer...pelan-plan dulu noooo....mengah nak mengejorr.....urat tangan pon dah naik kejang ni haa...camne nak menguli nih....hihihihih

Ape²pon, jika ade kesempatan mimie mmg nak memeriahkan dunia masakan ni ....buat renungan dan tatapan anak-anak dare mimie kelak.....

Jumpa lagi noooo.....


Wednesday, 18 April 2012

Puding Roti Marble


As-salam....Jumpa lagi....
Phewwwww....sejak kebelakangan ni, cucaca diluar sana dibumi bumi Cheras ni...panas terik. Panas sepanas2nyer.... walau ape pon, syukur kehadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya, kita masih dapat menjalani ibadah dan tugas2 harian tanpa mengalami bencana alam yang maha dasyat seperti di negara2 luar disana... ameen.

Fuhhh...dalam dok cuaca panas2 ni kan, memang best makan benda0benda yang sejuk ni. Especially cam air-air sejuk, ABC,cendol, air tebu, haaa...itulah pengubat tekak dikala panas-panas ni kan... Ehhh..makan puding sejuk2 pon memang best.....sejuk jer masuk lam tekak ni. Puding ni anak-anak memang suka sebab dek ade nyer cekelat tu....kalau nak tambah perisa lain pon ok....fuhhhh bestnyer makn puding ni......
Thax kak Hana dengan resepi puding ni.....


PUDING ROTI MARBLE
Resepi Asal : hanamemories,
Sumber : izahdaut

Bahan-bahan:-

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
10gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula - bleh kurangkan 
2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml 
2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys

Cara-cara :-
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

Saturday, 14 April 2012

IKLAN

Time to iklannnnnnnn.... kita dengar dulu dari pesanan pihak penaja yer...... (kes tv tak berbayor-bayor nihh..)

Kepada blogger2 or pembaca diluar sana yang inginkan perkhidmatan graphic n printing seperti servis yang tertera dibawah ni, sila hubungi pihak di bawah ni yerr...

Servisnyer merangkumi LOGO, Kad Ucapan, Brochure, Kalendar, Paper Bag dan sebagainyer....berminat..?? sila hubungi beliau....


Sambal Tumis Belimbing Buluh


Sambal Tumis Belimbing Buluh ni memang best.... bak kata orang pembuka selera (haiiih....buka ngan tutup sama jer mkn ngan lajus...) best sangat-sangat makan bersama nasik panas2... sambal ni, lagi pedas lagi walllahhh...makan sampai meleleh ayaq mataaa.... pergghhh...
Semenjak dah meningkat usia memasuki senja ni, (remaja purba...ahhahah) memang suka plak makan yang simple2, masakan dolu2... best kan... lauk simple2 pon bole jadi gumuk......

Resepi ni asalnya dari Puan Shanty Suziana Sukimin. Thx shan....mmg marbeles. Apabila terlihat Kak izanmann Dcuppies mencuba,.... fuhhh terliur sangat2.....


SAMBAL TUMIS BELIMBING BULUH
Sumber : Shanty Suziana Sukimin
Sumber : Kak Izanmann Dcuppies

10-12 biji belimbing buluh - dibelah 2 (x de belimbing buluh, tomato hijau pon sodappp)
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
7 tangkai cili padi
1 sudu besar cili kisar
segenggam ikan bilis - di goreng terlebih dahulu
Sedikit gula perang
Garam secukup rasa
1 sudu besar sambal belacan

Sambal Belacan
2 inci belacan bakar
1/2 labu bawang besar
7 tangkai cili padi
Jus limau kasturi (3-4 biji)

Tumbuk kesemua bahan, kecuali jus limau hingga lumat. Masukkan kedalam mangkukdan masukkan jus limau.

Cara-caranya :-

Bawang besar, bawang putih dan cili padi di tumbuk lumat.
Tumis bahan-bahan tumbuk dan masukkan cili kisar hingga garing. Masukkan sambal belacan dan belimbing kacau hingga naik bau. Apabila belimbing dah agak layu dan sabal kering, masukkan ikan bilis goreng. Gaul Rata. Perasakan dengan gula perang dan garam. Tutup api.

Friday, 13 April 2012

KUEH KASWI BLACKMORE


Assalammualaikum wbt. Alhamdullillah....bertemu lagi di pagi Jumaat yang penuh barakah ini. Sesungguhnya dengan bersedekah akan menutup pintu-pintu bencana dan kefakiran.

Yuppp... kalau pada Jumaat minggu lepas kita jumpa di dapor Mek Jah, dan kali ini di pagi Jumaat jumpa pula di dapor Mimie ni..Kaswi yang best ade aroma nescafe disitu. Lembut senang bebudak nak telan. Cuba la kalau nak tahu betapa bestnyer kaswi ni... 


KUEH KASWI BLACKMORE
Resepi Asal : Sis Blackmore
Sumber : Rinnchan Fp & Izahdaut
Olahan : Miazahira@MyR

Bahan-bahan 

1 cwn gula pasir *izah guna 3/4 cwn sahaja
1 cwn gula merah
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung ubi
1/2 cwn tepung beras
3 sb air kapur (cair2 aje)
5 cwn air
1/2 sk nescafe - untuk aroma yg wangi
2 helai daun pandan carik2 *izah tambah
sedikit minyak utk disapu diloyang

1/2 biji kelapa parut gaul dengan garam


Cara-cara :-

Masakkan gula pasir dan gula merah bersama daun pandan dengan 2 cawan 
air sehingga gula larut. Juga masukkan nescafe.
Tutup api , ketepikan sebentar.
Campurkan ketiga2 tepung dan bancuhkan dengan 3 cawan air. Kemudian tapiskan air gula yang dimasak tadi ke dalam bancuhan tepung.
Masukkan pula air kapur. Kacau sebati.
Loyang disapu dengan minyak, dan pastikan air pengukus betul2 mendidih.
Kukus adunan selama 30-40 minit, sejuk dan hidangkan. Jika acuan kecil kukus selama 15-20 minit.

Thursday, 12 April 2012

MOIST CHOCOLATE CAKE


Fuhhhh....lama x hapdet blog ni.... arini baru berkesampatan hapdet...
Moist chocolate cake version Mat Gebu ni adalah kek cekelat pertama yang mimie godek. Dah lama dah masa memula makan kek ni...ye laaaa kek CMG ni ade gabungan cekelat ngan coffee, tak adelah rase 100% cekelat. ade pahit2 coffee bagi mengelakkan rasa muak coklat. Memang suka sangat kek ni. Lagipon anak-anak mimie memang suka sangat kek yang berunsurkan cekelat...layan jer laaaa......

kes tak sabo nk potong (mkn), blom sempat topping nak mengeras.....tangkap leleh laa plakkk....


MOIST CHOCOLATE CAKE
Sumber : CMG

Bahan-bahannya :-
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.

Saturday, 7 April 2012

SAMBAL TAUHU


As-salam...jumpe petang-petang cam dah nak malam nih haa...hahahhahaha lambat hapdet blog lagi...sebab...sebab....konon2 bizi ler lagi kan...kan.....

N3 sambal tauhu di dah lama dok dalam folder tunggu giliran dok masuk blog, tapi dipinggirkan (kalau laa sambal tauhu ni ade perasaan, mahu berkuah airmata nehh..) bukan niat dihati ni nak pinggirkan, tapi bagi laluan pada yang manis2 dulu, pedas2 dok belakang... (aiiiitt...mcm sama jer bunyinyerrr...hehehe).

Mimie ni, kalau makan nasik campur diluar, mimie tak akan lupa untuk mengambil sambal tauhu ni... suka sangat dimakan bersatu gulai ikan...memang ngam2 sooiiiii....


SAMBAL TAUHU
Resepi : Mimie@Sugar n Spice

3 keping tauhu - dibelah dua segitiga
1 labu bawang besar
1 ulas bawang kecil
sedikit udang kering
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
garam/gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Tauhu dicuci bersih, toskan dan digoreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tumbuk hingga halus bawang besar, bawang putih dan udang kering.
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan masukkan cili kisar dan sos cili. Masak seketika.
Masukkan garam, gula dan tauhu yang telah digoreng tadi dan kacau hingga sesedap rasa dan kacau hingga sebati. Tutup api.

Friday, 6 April 2012

NASI GORENG SARDIN



Aiishhh.... dah senje baru nak hapdate blog... bizi, bizi dan bizi... (w/pon tak berapa bizi dok hadap tv jerk)....

Terjadinyer nasi goreng sardin nih saat terpandang rakan pesbuk dok tayang NGS nih...nampak marbeles sangat.... teringin nak merasa (tatau plak kat kuor ade juai ker idak..) dan pagi tadi juaga ler pi mencarik sardin...hihihihihi

Pestaim rasee....wahhhhhhhh...sedap seyyhhhh.....marbeles...marbeless... amat seswai dengan tekak yang kian kembang nehhh....biarpon rase berapi dek cili padi, lajus jugak nasi ni menyuap ke mulut....


NASI GORENG SARDIN
Sumber : coretan alkimia

Bahan-bahan :-


  • 2 pinggan nasi sejuk, nasi putih yang tak habis makan semalam.
  • bawang besar dihiris nipis2 (kalau bawang tu saiznya besar sangat, ambil suku jer. kalau besar penumbuk bayi, boleh ambil sebiji atau setengah.)
  • 2 atau 3 ulas bawang putih, juga dihiris halus2.
  • 2 @ 3 sudu besar cili kisar (cili kering yang direndam kembang dan kemudian dikisar sendiri, bukan cili boh atau cili kisar beli kat kedai yang biasanya mengandungi bahan pengawet)
  • 1 tin sardin kecil (cap apa2 pun boleh, tapi lagi best kalau brand sardin yang berkualiti) - mimie guna 1/2 tin kecil sardin dan hancur2kan
  • garam secukup rasa (mungkin setengah sudu teh, ikut lidah masing2. Ada orang kuat makan garam, ada juga yang tak makan garam, ada gak yang tak cukup garam. Ada murid bila orang bagi resepi dengan mengatakan “garam secukup rasa”, dia marah balik kat cigku … nak ukuran tepat, unit SI. Isyh, isyh … kalau orang tak bagi resepi kata orang kedekut ilmu pulak. Isyh, isyh … anak burung, anak burung.)
  • sedikit kicap kalau suka.
  • Kacang pangjang - hiris bulat kecil
  • 1 sudu teh gula pasir. - mimie tak letak
  • cili padi ikut suka, kalau nak lebih pedas.
  • cili merah sebagai deco, kalau suka.
  • 2 atau 3 sudu besar minyak masak.
  • apa2 sayur ikut suka (kalau boleh yang jenis tak ada rasa/aroma atau aroma yang tidak kuat, macam kobis)

(jumlah bahan boleh di adjust ikut kesesuaian, jumlah nasi atau citarasa)

Cara memasak :-


  • Bawang besar dan bawang putih diracik. Cili padi (kalau suka) di belah dua.
  • Panaskan minyak dalam kuali.
  • Apabila minyak sudah panas, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi sehingga naik bau atau sedikit kekuningan.
  • Masukkan cili kisar dan tumis cili itu sehingga masak. Api jangan terlalu kuat @ besar, sederhana atau kecil sudah memadai.
  • Masukkan gula dan goreng. Jika gula cukup, cili tumis itu akan menjadi gelap sedikit warnanya.
  • Masukkan ikan sardin bersama sosnya dan goreng. (buang perut ikan kalau ada terlebih dahulu, pecah2kan isi ikan semasa mengoreng menjadi ketulan kecil)
  • Masukkan sedikit kicap kalau suka.
  • Masukkan nasi putih dan goreng sebati hingga naik wap sedikit (cukup panas).
  • Bila dah masak sedia dihidangkan.

Thursday, 5 April 2012

Chocolate Slice Cheese Cake


Adooyyaaiiii..... sedap la plak Slice Cheese Cake Version cekelat nih.. dah nama pon cekelat opkos la sedap kan..... wehh...meh ler sesama ternak lemak ni...hihihiih. Kalo dulu slice cheese cake yang ori rase slice cheese, yang ni plak rase cekelat. haiihhh...kalo cheese cake nih...banyak plak version dia kan...macam2 perisa adooo...layan jer la ngan tekak memasing....
Memang terbekenan dengan cheese cake yang Hasue dok tayang....Thx Hasue...


CHOCOLATE SLICE CHEESE CAKE
Resepi asal : Onigiri@Ros
Sumber : Sue-hasue

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

• 6 keping slice cheese
• 400 ml susu segar perisa coklat
• 100 gram butter atau marjerin
• 100 gram tepung gandum
• 95 gram gula
• 4 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila
-1/2 cawan serbuk koko
-coklat emulco(optional)

Cara-cara :-

1. Masukkan susu segar perisa coklat dalam periuk. Koyak-koyakkan slice cheese tadi kecil-kecil dan panaskan dengan api yang kecil sehingga kepingan keju cair. Masukkan serbuk koko dan kacau sentiasa menggunakan hand whisk

2. Masukkan butter dan kacau hingga larut,tutup api dan sejukkan sebentar.

3. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)

4. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan

5. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..

6. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek

7. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar) Mimie bakar ikut cara Slice cheese cake bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.

Monday, 2 April 2012

Buah Melaka Pancawarna


Hmmmmm...cuaca arini sejuk sedikit oleh kerana hujan saat den tidur lena di pagi dinihari....(x hujan pon lena gakk...) sejuk sedikit bumi bertuah Cheras nehh....

Kueh Buah Melaka ni mimie bikin petang semalam untuk santapan petang. Idea kaler² buah melaka ni mimie ikut idea asal dari kak Yatie. Memang suka sangat tengok kaler-kaler meriah ni...apa2pon yang paling suka kaler hijau daun pandan laa.. yang memikat selera kan....

Bila makan buah melaka ni. teringat zaman baru menjejaki alam berumahtangga.....konon nak "kerek" orang melaka pandai buat buah melaka ( tak semestinya yang berkait rapat dgn nama kta pro kan..)....abes berjenis2 tepung guna, tak jugak menjadi...alahaiiiii.....apa laaa yang ade pada nama kan....hihihihi tu laaa...belajar tal abesss.......


BUAH MELAKA PANCAWARNA
Sumber : yatiememories
  • 3 cawan tepung pulut
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air atau secukupnya
  • 1 - 2 keping gula melaka / Kurosato
  • sehelai daun pandan
  • Pewarna hijau, kuning dan merah
  • 1 cawan kelapa muda parut / 3/4 cawan kelapa kering
  • sedikit garam
Cara memasak :
  1. Gula Melaka di potong kiub kecil.
  2. Kelapa muda parut / kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
  3. Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna kuning ke dalam mangkuk.
  4. Bancuh dengan air sedikit demi sedkit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan.
  5. Ulang langkah satu dan dua untuk adunan bewarna hijau dan merah.
  6. Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
  7. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
  8. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
  9. Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
  10. Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
  11. Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
  12. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!
TIPS
  1. Doh di campur dengan sedikit tepung gandum supaya kurang liat semasa memakannya. Selamat untuk kanak2, tidak mudah lekat. Kalau nak guna tepung pulut sahaja pun boleh.
  2. Jika menggunakan kurosato, biarkan kuih timbul lama sebelum di angkat supaya kurosato cair.
  3. Bagi yang menggunakan kelapa kering, buah melaka lebih sedap di makan selepas 3 jam sebab kelapa dah rasa sebati dgn garam dan lebih lembut.
  4. Boleh juga di bancuh semua tepung kemudian di bahagi 3 dan di warnakan. Cuma cara ini warna doh kurang sekata.
  5. Bancuh dengan air daun pandan lagi sedap, harum semerbak baunya...

Saturday, 31 March 2012

KEK KAREMEL LAGI...dan lagi....


Salam ceria..... jumpa lagi dihujung minggu ini. Kali ni mimie nak share kek yang menjadi idaman anak-anak mimie ni... depa ni tak jemu-jemu makan kek ni...(mimie hanya tumpang bukak mulut jerr..) kire kali ni nampak ler sikit molenyerr...hihihiih

Haiiii...rasenyer kek yang satu ini, dah banyak kali dok godek-godek di dapor....dah jd peberet depa...layan kan ajer laa kannn.... resepi boleh tengok kat SINI  yer.... layan.....

Thursday, 29 March 2012

Hokkaido Chiffon Cup Cake


Psstt...psttt...meh nak share kapkek yang marbeles nehh....gebus wehhhh....ala-ala kek chiffon gituuu..(nama pon dah chiffon kan...) tergerak plak nak bikin kapkek yang simple ni....ala2 kek krim karemel pon adoo...tapi ada tambahan tepung jagung disitu....sedap laaaa...memang sedapppp...rugi yang tak penah merasa..... khabarnya, HCCC ni di luar pasaran, mahal gilerrrr...... kalahkan RVC....

Yang bestnyer, HCCC ni sekali hadap jer da licinn..... Boss pon bagi thumbs-up....apa lagiiii....



HOKKAIDO CHIFFON CUP CAKE
Resepi Asal : cornercafe

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

CREAM CUSTARD
by :   rosrikitchen

-*3/4 cawan susu segar

-*2 sdb tepung kastard

-*2 sdb gula (boleh tambah kalau nak manis lagi)

-*1/4 cawan air




Cara-cara:-

-Satukan semua dan kacau sebati...masak atas api sederhana...pastikan sentiasa kacau untuk elakkan krim berketul...bila krim mula memekat kecilkan api dan kacau sekejap...kemudian tutup api dan alihkan periuk...kacau lagi hingga krim nampak licin...biarkan sekejap dan masukkan dalam piping bag dan pipe kan pada kek tadi.



Wednesday, 28 March 2012

POPCORN


Salam pagi Rabu semua.....N3 kali ni, buat POPCORN homemade...minggu lepas punya projek....dan dah beberapa kali dah membikin popcorn nih.....  saje jer buat popcorn ni dok makan sambil layan ulang tayang Tranformers Prime cartoon, yang tak muak-muak bebudak lam umah ni dok layan....makan dok dalam gelap-gelap.... cepat jer abesss ala² cam dalam wayang.....hehehehe


POPCORN
Resepi : Aludra@MyR

  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya
  • garam secukup rasa 
  • Tambah Karamel [Optional]
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
  • Tambah Coklat [Optional]
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit. 

Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi. 

Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk.. 

Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam) 
Untuk Karamel [Optional]
Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.

Untuk Coklat [Optional]
Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

ni ler rupa jagung kering


Popcorn on the making

Monday, 26 March 2012

Kueh Keria


Assalammmualaikum...jumpa lagi di hari Isnin, cuaca yang agak tidak menentu.... pagi panas dan petang hujan hampir membasahi bumi bertuah ini..

Yupp... keria...kueh keria... kueh tradisi salah satunya darinya dah berumur ni baru ler "terpandai" membikin hasil tangan sendiri dan makan sendiri. Biasanya mimie buat kueh keria ni menggunakan keledek putih, memandangkan keledek merah terdampar kat dapur nun tak berusik2 dari dok membusuk, maka jadilah keria yer dakkk...??? Keria dalam umah ni, si angah ajer yang pandai masuk mulut, yang lain....huhhh..memilih....makan jer lah apo yang adooo.....
 

KUEH KERIA
Resepi : Mimie@Sugar n Spice

1 cawan keledek - mimie guna keledek merah direbus dan dilecek halus
sedikit garam
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula - untuk disalut dgn keria
1 1/2 sudu besar air

Keledek direbus bersama sedikit garam hingga lembut. Lecek hingga halus
Didialam satu mangkuk, satukan kledek dan tepung gandum. Gaul rata dan bulatkan seperti bentuk donat.
Goreng hingga kekuningan. Toskan.
Untk sira keria :-
Didalam kuali, panaskan gula dan air dengan api besar (kuat) selama1-2 minit sehingga disekeliling air gula berbuih. Apabila buih dikeliling kuali hampir menutupi air gula, masukkan kreia yang telah digoreng tadi. Kacau rata, tutup api dan sambil kacau hingga gula kering.


Friday, 23 March 2012

Kueh Cucur / Penyaram / Mexican Hat


Assalammualaikum semua....bagi pada hari Jumaat ini kite semua akan mendapat barakah dan melipatgandakan amalan kite sehariam. Ameen

Yeehhhaaaa..... dapat juga rasa hasil kueh warisan zaman dulukala nih....yer laaa...kueh ni laaa mendapat takhta dihati mimie semasa zaman kanak-kanak dulu....apanyer tidak... kueh ni ler selalu dibeli oleh arwah Abah mimie dulu ketika untuk dihidangkan sewaktu berbuka puasa...hari2 youuu.....(masa tu mana nak kenal kueh yang berbagai2 rupa...jakun kan...hiihihih


Idea nak buat kueh ni apabila terlihat rakan pesbuk Shanty Suziana Sukiman tayang kueh ni...tp belah2 Sabah/Sarawak kueh ni dipanggil kueh Penyaram. Penyaram rata-rata tidak memerlukan perapan yang agak lama. Jadi terkonpis sedikit dengan resepi di kawasan kampung mimie yang memerlukan perap semalaman. Janji sedapkan.

Apabila mimie hidangkan pada anak-anak dan suami, alangkah terkedu mereka seketika sepertimana mimie dihidangkan kueh yang pertama kali untuk dijamah.... dan pertama kali juga lerr encik suami menhadap kueh tuu.... alaaaaa....kalo hari-hari bikin opkos mereka semua suka kan.....hihihiihhi


KUEH CUCUR
Sumber Resepi : izah ns@MyR

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/2 gula gula pasir - mimie letak 1 cawan gula perang
1/2 cawan gula merah - mimie letak 1 cawan
2 cawan air panas - mimie guna air biasa dan tambah 1/4 cawan lagi
sedikit garam
1 helai daun pandan

Cara-carnya :-

Gula merah dicairkan dengan 2 cawan air panas - mimie masak hingga gula larut dgn api sederhana bersama daun pandan. Sejukkan.
Tepung beras, tepung gandum, gula pasir dan garam dicampurkan dengan gula merah yang telah dicairkan (gaulkan sebati sehingga tidak berketul sewaktu air gula merah masih suam-suam)
Dibiarkan semalaman
Digoreng dengan minyak 2 senduk (kalu nak banyak guna senduk kecil/ kalu guna senduk besar kuantiti kuih yang dapat cikit jer ler) - mimie goreng dengan minyak 5 sudu besar bersamaan hampir menutupi permukaan kueh cucur. Goreng dengan api perlahan/kecil bagi mengelakkan kueh cucur mudah hangus.
Bancuhan tadi digoreng dengan menuangkannya sesenduk demi sesenduk untuk mendapatkan kuih yang bulat dan cantik seperti topi.

Terbalikkan apabila kueh (sarang) memenuhi permukaan (masak).Toskan dan sedia di makan.

Tuesday, 20 March 2012

Jus Jambu Bertih

Buah jambu bertih ni....kalau la makan gitu jer memang tak jalan....tak terusik...pandang jerr...sampai buah ni merajuk dan membusuk. Teringat plak zaman mimie comey2 dulu...buah ni ler menjadi santapan n peberet mimie sebelum mengenal buah epal, anggur, oren, maklum ler jakun kann....hukhukhuk

Huhhh.... dari dok pandang sepi jer buah ni.... better di buat air minuman fresh dalam cuaca yang agak panas nih.... idea nih datangnyer dari BIL mimie... kunjunagan mimie tempohari ke rumah beliau dihidangkan pula air jambu bertih buat pertama kali mengalir kat tekak nih....ai tell U....sedappppp.... memandangkan dirumah beliau penuh dengan buah jambu bertih ni, dibekalkan ler dengan jambu fresh...dan harini mimie menikmati air jambu bertih fresh sambil² berfb dan hapdet ler blog nih...hihihihi
memamng best gilerrr....sedapppp... thx my BIL kerana kongsi air yang sedap ini dan mimie kongsikan pula air jambu yang sedap ni kat sini yerr....


JUS JAMBU BERTIH
Resepi : Mimie @Sugar n Spice

Jambu bertih
Gula
Air Masak secukupnya
Ais kiub

Cuci bersih jambu bertih dan toskan.
Potong pangkal dan hujung buah jambu dan dibelah 4 (buang kelopak bunga) dan dibuang makhluk2 tanpa izin tu... 
Blend semu bahan hingga halus kecuali ais.
Hidangkan bersama-sama ais.

Monday, 19 March 2012

NASI LEMAK TUMIS


Walaweiii.... memang betul-betul sedap nasi lemak nan satu ni...sekali jer rase sumer dalam umah ni dah jatuh cinta ngan nasi lemak tumis ni... apanyer tidak nasi ni ada iras-iras rasa seperti nasi ayam + nasi beriani + nasi lemak.... hahhhh...kan ker sangat-sangat sedap rasenyer kan...kan...kan.... tu yang kilo dalam badan ni makin terkinja-kinja doh menambahh....haiiipppp.....

Memula izahdaut dok tayang kat dapur dia dulu...memang nampak menarik dan nampak macam teruja sesangat nak mencuba, apalagi feedback dari tuan empunya badan yang dah mencuba...haiii macam virus plak cepat jer hinggap kat tangan dan mulut nihhh....memang lain dari nasi lemak yang biasa...
Jom cuba nasi lemak nih....


NASI LEMAK TUMIS
resepi: kak Jun sumber: Dapur Mamasya n izahdaut

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi


Cara-cara :- 

Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n\dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

Nota Dapurmamasya
Utk nasi lemak kuning ni , tambah 1 sb kunyit semasa masukkan santan dan air.

# Untuk memasak nasi, sukatan air/santan bergantung pada jenis beras yang digunakan...dan masak seperti biasa.