Sedap juga kalo makan bersama biskut atau roti. Marmalade ni sejenis kira adek beradik juga dengan jem. Kalau di pasaraya terdapat dibahagian jem. Haa...cari kat situ...tp kalo ada orange berlebihan dan tidak mahu membazir lebih baik buat sendiri dan kualitinya tidak menghampakan.
ORANGE MARMALADE
Sumber : s_shamen MYR
2 biji orange
6 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 biji lemon
6 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 biji lemon
Cara-cara-nya :-
- Sagat kulit orange & potong isinya kecil (finely chop) & rendamkan dengan air yang 6 cawan tadi selama 12 jam atau semalaman.
- Lepas rendam, masakkan atas api yang sederhana kecil sehingga kulit orange jadi lembut & air jadi kering.
- Masukkan air perahan lemon & gula, dan masak sehingga kering. Tambah/kurangkan gula ikut selera masing2
No comments:
Post a Comment