Followers

Sunday, 13 November 2011

Apam Gula Hangus



.... dalam cuaca yang tidak menentu ini, seringkali mimie pening kepala..... tekanan darah tinggi atau tekanan darah rendahh... yang pasti mimie ni kurang suka minum air masak....  sejak dari dahulu mimie ni kurang gemar minum air masak, kalau minum pon tika menghadap makan tengahari ataupon makan malam.... hhmmmm... umur makin meningkat ni. kene laa ada kesedaran sikit untuk jaga kesihatan hatta dalam sejarah keluarga mimie ade penyakit 3 serangkai yang membahayakan kesihatan... ok laaa...kene perbanyakkan minum air masak, kurangkan gula, tambahkan senyuman.....

Sanatapan minum petang ni, mimie sajikan umtuk keluarga adalah Apam warisan zaman ke zaman... rasenya apam ni selalu makan di waktu kecil-kecil dahulu.... menggamit kenangan silam....amat sesuai  untuk mimie ni yang kene kurangkan gula...just nice jer rase dia..sedang-sedang....sedapp...gebuuu....




Resepi mimie ambil dari kak wana...mohon 'cnp' yer kakk....10q...


APAM GULA HANGUS
Sumber : kak wana
Sumber Asal : hazz 63MYR

Bahan-bahan :-

1 cawan gula pasir*
1 cawan air panas*(*jadikan gula hangus)

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.
1/4 sudu kecil baking powder - mimie tambah

Cara-caranya :-

  • Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan.
  • Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit
  • Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  • Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
    Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
  • Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik…kukus dlm 15 minit.
  • Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.


No comments: