Bubur Chacha/cacar.... sedap di makan pada musim-musim sejuk ni... lemak-lemak manis. Bubur chacha ni rasenya macam bubur tepung gandum waktu mimie zaman kanak-kanak dulu, emak mimie selalu buatkan bubur tepung gandum... tapi bulat-bulat seperti buah pingpong.....lebih kurang begitu la rasenyer...(terkenang manisan waktu kecil dahulu) tapi bubur chacha yang ini halus-halus senang nak dimakan lebih-lebih lagi pada kanak-kanak.
Jom cuba resepi ini....
BUBUR CHACHA / CACAR
Bahan- bahan :-
1 cawan bubur chacha/cacar
3 cawan santan cair
1 1/2 cawan santan pekat
1/4 cawan gula merah/perang - mimie guna gula perang
1/2 cawan gula
2 helai daun pandah
1 sudu kecil garam
1 biji keledek merah (saiz sederhana) - potong dadu dan direbus terlebih dahulu
Cara-caranya :-
- Rebus bubur cacar sehingga selama 10 minit atau lembut.
- Gula merah/perang dimasak terlebih dahulu bersama 1 helai daun pandan. Tapiskan.
- Masak santan cair, gula, garam, ubi keledek, daun pandan yang disimpul dan gula merah/perang yang telah ditapis, dan masukkan bubur chacha/cacar. Kacau rata untuk mengelakkan pecah minyak.
- Dan masukkan santan pekat biar menggelegak sebentar dan tutup api.
2 comments:
lama jugak tak buat bubur cha2 .. nmpk sedap..
saya pon da lama x mkn bubur ni...tu yg terrrbuattt... ;)
Post a Comment