Followers

Tuesday 13 December 2011

URAP Daun Selom


Alhamdulillah.... kenyang sudah. Sedapnyer makan bersama pembuaka selere ni...walaupun bersama menu yang simple. Kalo ada kuah lemak dan sambal, makan bersama urap ni memang cukup menyelerakan. Apatah lagi urap ni adalah sayur segar tanpa dimasak hanya digaul dengan perasa sampingan sahaja. Tak percaya urap ni penambah selere..?? meh tengok badan mimie ni..??? hahahahah
Jom selak resepi.....


URAP DAUN SELOM

2 ikat daun selom - cuci bersih dan dipotong hakus
Segenggam udang kering - dicuci bersih
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan bakar
2 sudu besar kelapa parut
5 tangkai cili padi 
1/2 inci kunyit hidup - mimie guna kunyit serbuk aje
2 biji limau kasturi - ambil jusnya
sedikit garam
  • Belacan bakar, cili padi, garam, bawang besar, kunyit ditumbuk kasar dan masukkan kelapa, tumbuk lagi. 
  • Masukkan kelapa dan tumbuk lagi. (jangan terlalu hancur, hanya tumbuk kasar sahaja).
  • Didalam satu bekas, masukkan daun selom yang telah dihiris gaul bersama bahan tumbuk tadi dan masukkan perahan air limau kasturi. Siap untuk dihidang.


4 comments:

nOOrsha said...

salam...sedapnye urap... peberet sy ni..suke letak cekur byk:)

tq kak sudi wish bday sy :)

Unknown said...

welkem noorsha...salam kenal2an dr akk nih...hihihi

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum
Salam kenal dari Naz. Sedapnya urap.. Suka sgt hidangan ni tp malas nk buat sbb makan sorang2.. Kalau balik kg, boleh beregu makan dgn bonda.. Terasa kecur pulak..

Meriah betul pavlova di bwh tu.. Tp hidangan tu mmg manis kan..

Unknown said...

Wsalam Naz...memng sedap urap ni....pembuka selere. Mimie kalo mkn sensorg pon menjadi...hahahaha

Pavlova mmg manis.... kalo nk wt kene kurangkn gula lgi tuuuuu...