Followers

Tuesday, 20 December 2011

Cinnamon Pull Apart Bread


Hahahaha...akhirnya kekempunanku ini terjawab jua. Melihat komen rakan-rakan yang mengatakan CPAB ini, menggeletek tangan yang gebus ini untuk merasa kelembutan yang diwar2kan. Semalam melihat izahdaut tayang CPAB ni lagi lah 'kejelesan' ku ini dirobek-robek. Malah dah ramai yg mencuba resepi dari joythebaker ini. Selain Tun Telani, Izah, Kak Zana, Kak Nor@secubit garam dan ramai lagi dapor-dapor yang berbau harum semerbak dek CPAB ni yang mimie mungkin tidak perasan.....(soriiii...)....

Fuhh...harum semerbak satu rumahh....dan sedap dimakan waktu panas-panas keluar dari oven dan dinikmati pada musim-musim hujan ni...lembut...w/pon menggunakan tepung gandum.


CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
Sumber : Tun Telani


For the Dough
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter  - tun letak 50g
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling

1 cup gula kasar - sama dengan tun guna guna gula perang, tun pun x habiskn 1 cawan tu
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ ade stok tu yg letak
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown
 
Cara:

Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan


Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.


Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.




Canai dough dan sapukan dough dengan butter yang dpanaskan tadi dan taburkan campuran cinnamon + gula perang. kerat doh kepada 6 bahagian.

lapiskan ke enam2 lapisan, pastu kerat kepada 6 bahagian yg sama besar. susun dlm loyang.. (sila abaikan susunan yg sesuka hati tu.. hehe...)

Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Bakar pada suhu 175 C, selama 30-35 minit sampai lapisan atas menjadi dark brown.. tutup bahagian atas dgn aluminium foil kalau x nk terlampau garing.




13 comments:

Amie said...

tahniah....dah jadik! kita tak mahir buat ni numpang secebis boleh tak...

Sugar 'n' Spice said...

Amie...mai sini...tinggai secebis jer niiii....
cuba laaa.... kalo x cuba mn tahu mahir ker idakkk...sy ni pon br jer blaja...hentam kromo jerrrr...hihhihii

izahdaut said...

wiii cantiknyer roti...
haha..kempunan terjawab juga yee.. sedapkan makan panas2 tu. roti saya dah habis ni. leh ler hulur2 sikit ke ampang

K.Nor said...

dah macam bunga :)

tun_telani said...

weeee~~~~ mmg sedap sangat2!!! kuar oben satu umah bau wangi, masing2 terkam dgn cepatnyer.. hehe...

Sugar 'n' Spice said...

izah... mmg sedap mkn panas2..da licin..mkn time hujan2 tadi....

Sugar 'n' Spice said...

Kak Nor.... bunga kembang kempis...kes loyang kecik..maen sumbat jerkk..hahahah

Tun...mmg mangiiiii.... mangi dek bau kelaparan... ngeeeeeeeee...

dZana said...

ngintai sni jugak.. dah 2x akk buat.. mcm dah nak dekat 3x dah ni.. anak2 akk suke n lum jemu lagi..

Sugar 'n' Spice said...

vahh! kak Zana...opkos akk da expert kn....mn yg terlebih n terkurang da leh adjust.....sy pon cam nk wat lg jerkk.... xleh bturut....tkut depa plak muak nti...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam mimie..cantiknya rotiii,cam syg lak nk makan..hihi
makan panas2 mmg best..pastu ada lak air kopi....

Sugar 'n' Spice said...

w/salam azatie...hokkalohhh...td terlupa nk minum ngan ayaq kupiii noooo....dek terkagum mkn roti tu tadii...x paa..nextime naaa...ekekekek

Mrs Sufatiha Nur said...

wah cantiknya bentuk roti nie...mesti rasa dia pun meletoppsss...pos satu okay..hehe

Sugar 'n' Spice said...

Sufatiha.... habis daa pon..cam nk wt lg jerr.... jejak roti kelmarin pon x dpt dikesan...