Followers

Saturday, 10 December 2011

Mee Kari Kerang...


Alhamdulillah.... terduduk seketika kekenyangan dek puas makan mee kari. Apa tidaknya, ikut suka hati jer letak kerang lebih-lebih. Lebih kerang dari kuah kari....heheheh..

Memang sedap mee kari kerang ni.... terima kasih kepada tuan empunya resepi. Silap-silap setanding dengan mee kari di kopitiam.... Jom cuba resepi ni...


MEE KARI KERANG
Sumber Resepi : puncakkasih

Bahan-bahan :-

Satu senduk minyak masak
10 ulas bawang merah - ditumbuk halus
10 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 bungkus kari BABA's - bancuh dengan sedikit air, jadikan pes - mimie guna serbuk kari daging Mak Siti
1 sudu besar cili blender - mimie tak letak
Daun kari 

3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang

Sebiji kelapa, ambillah santannya dan perahan kedua - prefer blend utk memekatkn santan
600 gm udang basah (kopek kulitnya dan bersihkan, KULIT tu diBLENDER, ambil airnya) - mimie tak letak
1 kilo kerang (kalau tak mau kerang, boleh ganti dengan udang kering)
3 biji kentang - potong kecil-kecil
Tauhu kering (yg bila dimasak, nampak terapung dalam kuah)
1 bungkus fish ball (potong kecil-kecil)
2 keping fish cake (potong kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (Ajinomoto) - mimie ltk 1/4 kiub ayam knorr
½ kilo sawi

Bahan-bahan sayuran:
=================
1 bungkus Mee kuning (dicelur)
50 sen taugeh (dicelur)
3 biji telur (direbus dan dipotong 2 atau 4, ikut suka)
2 keping tauhu (digoreng, kemudian potong kecil-kecil)
Daun sup/daun bawang (dipotong halus-halus)
Cili merah (dimayang halus)
Bawang goreng
Daun pudina (untuk lebh "ummpph")

Bahan option:
Ayam goreng yg dicarik-carik.

Cara-caranya :- 
Tumis bawang merah & putih sehingga naik bau. Masukkan pes kari, cili blender, daun kari, buah pelaga dan bunga lawang. Setelah semua bahan tadi ditumis hingga bau wangi, masukkan santan cair & kentang.
Biarkan sekejap. Kemudian masukkan juga udang basah, udang kering (jika ada), kerang, fish ball, fish cake, air blender kulit udang dan biarkan dengan api yg sederhana.

Setelah kentang empuk, masukkan garam, santan pekat, serbuk perasa dan tauhu kering serta sawi. Kacau sehingga mendidih. Matikan api.


NOTA : Untuk mendapat mee kari yang sedap, jangan dicampur antara kerang (seafood dengan daging. Ini menyebabkan rase seafood berlawanan dengan daging. Jika ingin dicampur bersama ayam, goreng ayam terlebih dahulu dan dicarik-carik dan makan bersama mee kari tersebut.





9 comments:

Amie said...

Assalam,
terakhir kali makan mee kari kerang masa bulan puasa hari tu... adeeehh...meleleh liur tengok menu dia di sini.

Sugar 'n' Spice said...

sy pon dah lama x mkn mee kari nih..last mkn mase raya.....hihihi
tu yg gatal tangan nk wat ni...

Pen Biru said...

sy ni hantu kerang..silap2 mee tolak tepi,k erang ker yg abis,,heheh

Sugar 'n' Spice said...

PB...lenkali wat kari kerang...fuhhh...malatop kot....ekekke

kzai said...

Assalam,salam ziarah...x tahan nya tgk mee kari yg ada kerang..sedapnya..my feberet ni..

Sugar 'n' Spice said...

kzai...sedapp boh kerang byk2 yg kite suke kn...hihihi

difa said...

wehh..sodap eh..atas sebab itu , sy pon dah buat petang td..:)

Sugar 'n' Spice said...

difaaaaaaaaa...: secepat kilatt....sedap btul mee kari kerang kasi lebey ni kan.... standard kopitiam nih......ekekekek

yatie fadzil said...

wah nmpk menyelerakan je resepi nie.teringin nk mencuba