Gara-gara suka menonton rancangan "Jalan-jalan Cari Makan', selalu terlihat Chie selaku pengacara membawa kita melihat dia menikmati di restoran-restoren mewah sering disajikan Sago Gula Melaka ni sebagai pencuci mulut.
Apa istimewanya pemanis yang satu ni...ikhlas, mimie tak pernah mencuba menikmati pemanis mulut ni....
Dan hari ini, baru berkesempatan ingin mencubanya apabila terlihat di blog kak yatiememories. Wahh...nampak meriah dan bahan-bahan nyer mudah didapati.....
Thumbs-up...memang sedappp....patut laaa di hotel-hotel menyajikan sago ni sebagai pemanis mulut di restoren mereka. Dan mungkin mimie akan menikmati sago ini lagi dan lagi dan lagiiiiiii......
SAGO GULA MELAKA
Sumber asal : Kak UmmiSumber : Kak yatiememories
Bahan-Bahan
- 300 gm biji sagu warna putih - mimie guna sagu merah
- 2 liter air
- 1/2 camca teh pewarna hijau (*ummi guna 2 sudu kecil pes pandan je) - mimie tak letak
- 2 helai daun pandan - kisar dan tapis jusnya - mimie tak letak
- 1 ketul gula melaka, potong kecil
- 1/2 cawan gula pasir - mimie tak letak
- 1 1/4 cawan air
- 1 helai daun pandan
- (masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)
- 1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
- **Yatie guna 1 cwn santan pekat dan masak bersama 1 cwn air,tambah sedikit garam dan sejukkan.
Cara Menyediakan:-
- Didihkan air, masukkan daun pandan dan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
- Masak sagu berubah jadi jernih. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit.
- Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci bawah air mengalir untuk membuang kanjinya.
- Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan.
- Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
Cara Hidangan:-
- Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk2 kecil, tuang sedikit air gula melaka dan sedikit santan atau susu sejat. Sedap di makan sejuk.
2 comments:
Assalam,
cantik paras Sago Gula Melaka tu... tumpang semulut boleh?
Amie...yg ponting sedapp....kt sini molut byk...ekekkeke
Post a Comment