Setelah kelam kabut sikit di blog usang ni dek kehilangan rakan pengikut, baru la mimie memberanikan diri untuk menulis catatan baru ni....arrghh...lupakan saja...wat poning palo ajooo....
Cendawan Tiram Masak Lemak Cili Padi..sedap...bagi menggantikan cendawan kukur masak lemak cili padi ni...keistimewaan cendawan tiram ni rasanya agak-agak manis cendawan dan digabungkan dengan lemak-lemak santan pedas..huhhhh..sedappp...mimie suka makan lemak cendawan ni bersama dengan sambal ikan..... kira tak tinggalkan lah untuk santapan orang belakang...huiiii buruk perangai kn....hihihiih
Jom...selak resepi...
CENDAWAN TIRAM MASAK LEMAK CILI PADI
Bahan-bahan :-
2 bungkus cendawan tiram - dicuci bersih dan dicarik-carik
5 tangkai cili padi - ditumbuk
1/2 genggam ikan bilis
1 batang serai - diketuk
Santan dari 1 biji kelapa - jangan terlalu cair
sedikit kunyit serbuk/kunyit hidup
Cara-caranya :-
- Satukan santan, ikan bilis, serai, cili padi, kunyit di dalam periuk dan masak dengan api sederhana. Sentiasa dikacau bagi mengelakkan pecah buih.
- Masukkan cendawan tiram dan garam, kacau sebati dan masak dalam 5-7 minit. Tutup api. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment