Followers

Monday, 31 October 2011

Harum Semerbak





Beberapa hari yang lalu, neber mimie yang berbangsa Chinese ni ade 'sedekah' pada kami buah-buahan untuk kami sekeluarga. Alhamdulillah, syukur. Mereka amat baik pada kami sekeluarga dan apatah lagi pada "Si Bujang" kami ni....Luqman....segala manisan Luqman akan dapat...opsss...yang Halal sajer yerrr.....

Selain buah anggur, lai, epal merah/hijau yang diberi, orange melebihi dari buah-buah yang lain. Almaklumla, orange ni 'kurang laku' dirumah mimie ni selain buah-buahan lain. Daripada membazir, ternampak resepi dari kak Ct Delima.....ape lagi...kletang...kletung lerrr....(kes buat keje cam lipas kudung)...

Blended Orange Cake...itulah yg diberi nama. Sedap. Harum satu rumah waktu membakar. harum oren.... seperti ulang tayang cerita jer...Along (refer anak yang sulong) balik dari sekolah, buka jer pintu...fuhhh....sedapnyer bauuuu....mcm sedappp...ibu wt kek eyhh...?? Macam tau-tau ajer mimie buat kek...ye lahh....bau pon da semerbak......rase kek ni..nice2 jerr....manis2 umpama kek butter, cuma ade sedikit rase-rase oren.....rugi kalau tak mencuba...... rasenyer ramai pembaca di luar sana telah mencuba kek ini...mimie jer yang ketinggalan keretapi.....keretapi arang ler katakan....

Ok, bagi yg nak mencuba, sila lihat ni...


BLENDED ORANGE CAKE
Sumber : Kak Ct Delima


Bahan-Bahan :-

1 biji buah limau
1 cawan minyak - (mimie guna 1 cawan butter dicairkan)
2 cawan gula halus - (mimie guna 1 cawan jerr)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sudu besar baking powder* ( *diayak bersama ) 



Cara-caranya :-
  • Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah-tengah. Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali. Masukkan kedalam blender bersama minyak, gula dan telur dan kisar hingga halus. 
  • Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit-sedikit sambil dikacau sebati. 
  • Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris. 
  • Bakar pd suhu 170c selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. 





No comments: