Followers

Sunday 23 October 2011

Apam Salju @ Apam Tepung Beras

Wahhh!...sedapnyer apam hasil air tangan sendiri ni.... ecceece...puji nampakkk...masuk bakul naik liff... hahahaa... Sah. Memamg sedap apam ni dan cara membuatnye pon tak la susah apa yg dibayangkan. Lembut jer mase masuk dalam mulut apatah lagi pada saat perut yg berlemak ni dah berkeroncong......





Rase-rasenyer ramai yg dah mencuba resepi apam yg lembut dan enak ni...terima kasih pada Cha Myresepi atau Hanamemories yg sudi berkongsi resepi bersama mimie ni...







Jom kite semak resepi apam ni... dan bagi tak  mencacatkan resepi asal... mimie just 'cnp' ajer dari tuan empunya resepi...


Bahan - bahanyer...


2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam




Cara-cara
  • Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  • Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  • Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  • Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung dan kacau sehingga sebati. Perap selama 3 jam.
  • Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  • Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  • Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.


 Tips : Untuk kelapa tahan lama, kukus kelapa dengan garam selama lima minit untuk mengelakkan mudah basi/rosak.

No comments: