Followers

Monday 24 October 2011

Puding Roti Karamel

eheemm....ehemm... mood pagi-pagi ni mmg terasa malas yg amat...almaklum laa... still mood cuti skola.... jangan ingat budak sekolah jer yang cuti.... ade berkaitan juga dengan mak budak.... salah satunya, tak payah terkejar-kejar bangun awal nak sediakan sarapan mereka...dan lagi...dan lagi.... hanya mak budak saje yang mengertik.....hahahah



Oklah...atas permintaan sahabat lama ingin mencuba resepi Puding Roti Karamel ni..... just 'cnp' sajer resepi dari tuan empunya resepi ni...siapa lagi kalau bukan CMG.. takut dikatakan 'derhaka' resepi pula nti hihihih....


BAHAN-BAHANNYA :-)

3 camca besar gula pasir
1 camca besar air
3 biji telur gred A @ 4 biji telur gred B
4 keping roti 
1 cawan susu sejat "IDEAL"
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat manis
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

Cara - caranya :-
  • Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Masak gula pasir tadi hingga menjadi karamel. Berhati2 tuang 1 camca besar air, kacau hingga larut bersama karamel tadi dan tuang dalam tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci. Ketepikan.

  • Roti dicarik2 kecil, kisar bersama susu pekat manis, susu sejat dan air suam hingga halus. Tuang dalam satu bekas. Telur dipecahkan dalam bekas lain, kacau perlahan dengan garfu, tapis telur tadi dan tuang dalam roti kisar bersama esen vanilla dan secubit garam, kacau perlahan dengan senduk hingga rata.

  • Tuang dalam tin tadi dan kukus dengan api sederhana selama 45 minit. Kemudian keluarkan dan biar sejuk sebelum diterbalikkan. 

  • Simpan dalam peti sejuk hingga dingin. Sedap dimakan sejuk...


No comments: