Lama dah tak makan ikan sumbat nii....lagipon ikan sumbat ni memang senang nak di sediakan selain bahan-bahannyer memang sentiasa ada di dapur....
seingat-ingat mimie.....last sekali mimie buat ikan sumbat ni pon da beberapa taun yg lepas...that means mase tu...anak-anak dare mimie ni tak reti lagi makan ikan...selain ayam, yam, ayam...itu saje santapan harian mereka....
ok now....depa semua dah besar manjang n tekak mereka dah bole menerima ikan sebaiknya.....
bahan-bahannya :-
3 ekor ikan cencaru (di belah belakang buang isi perut dan bersihkan)
1 inci belacan bakar
1 ulas bawang besar
2 tangkai cili merah/besar
5 sudu besar kelapa parut
sedikit kunyit
sedikit garam
3 helai daun pandan
cara - caranya...
- Tumbuk belacan bakar, bawang besar, cili merah, dan garam.
- Masukkan kunyit dan kelapa dan tumbuk lagi. Gaul rata.
- Dan masukkan bahan tumbuk tadi kedalam ikan hingga penuh atau rata. Dan ikat dengan daun pandan bagi mengelakkan isinya keluar ketika mengoreng.
- Goreng pada api sederhana ketika menggoreng.
- Hidang bersama air assam atau assam kicap.
No comments:
Post a Comment