Followers

Tuesday 25 October 2011

Roti Jala zam-zam ala kazzam....




aduhhhh...kenyang bangat sehhh....lepas lunch terus terkejar-kejat nak wat roti jala atas permintaan cek abe tersayang ni....manakan tidak...kalo dah wat kari ayam sepoyok besoo...ofkos ler lebihan kari tu untuk wat santapan bersama dengan roti jala ajaib nih...

menariknyer roti jala nih...bergantung pada acuan roti jala ni...thx a lots tu Ms Reen Khan sudi memperkenalkan acuan roti jala ajaib nih...kemas skit dapor mimie tu kalo menjala guna botol ni...kalo tak...comot sana comot sini...




Sebenarnyaa...mimie tak pandai wat sukatan untuk adunan roti jala ni.... hanya mimie bagi anggaran saje yerr...lepas tu...you all bole ler adjust man yang patut..... sori mori to all....



Bahan-bahan :-

2 cawan tepung gandum
3 3/4 cawan air  (mimie guna santan cair nk rase2 lemak skit)
1biji telur
2 sudu besar minyak masak
sedikit garam



  • Gaul tepung dengan air/santan yg dicampur dengan garam
  • masukkan telur yang telah dipukul dan minyak kacau rata.
  • Blend kesemua bahan dan tapis.
  • Dan letak beberapa titik pewarna kesukaan anda.



Tips :- tekstur kepekatan adunan ini seperti kepekatan sos cili....

No comments: