Followers

Saturday 22 October 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak

Salam semua....di kala musim cuti sekola (deepavali) bermula....berkira-kira menu apa yg ingin dihidangkn untuk keluarga.....almaklum laaa....kalo cuti sekolah semua berkumpul di rumah....anak-anak dare saya tuu...mesti fikirkan menu istimewa di kala mereka bertapa di rumah seharian.

Haiii...punya laa lama saya termenung di pasar....menu apakah yg ingin di saji pada mereka....ingin hidangkn yg lain pulaaa...yeeeee....iakn patin menjadi pilihan saya....sementalah stok tempoyak durian pada musim lepas terperuk saje di dalam peti ais tuuu....




1 ekor ikan patin (saiz sederhana)
2 batang serai  -  dititik
15 batang cili padi - ditumbuk lumat (ikut selera sendiri yer kalo nk kurangkn..)
4 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan (belah dua)
5 sudu besar tompayak 
2 keping asam gelugor/keping
sedikit kunyit
garam secukup rasa
air


  • Ikan di potong 4 bahagian dan dicuci dengan air limau kasturi bagi mengelakkn bau hanyir ikan patin.
  • Di dalam periuk, masukkan ikan patin, cili padi, serai, kunyit, asam gelugor/keping dan air atas paras ikan. Didihkan.
  • Apabila kuah menggelegak, masukan tempoyak, daun kesum dan bunga kantan. Kacau perlahan bagi mengelakkan isi ikan hancur.
  • Masukkan garam dan sedia di hidangkan.


No comments: