Followers

Wednesday 19 October 2011

Seri Muka


dok belek-belek resepi2 n intai2 kat blog sifu2 ni....ternampak plak kueh Seri Muka di CMG. terliur tgk kueh ni....dan cuba memberanikn diri utk membuatnya. alahaiii...kalo makan kueh ni, mesti muka yg dah bak bulan yg segan silu nk tunjukkn diri akan berseri-seri bak bulan purnama nanti....hahahah...

Seri Muka ni, memang peberet mimie dari dulu yakni since dari budak kecik yg baru tau makan kueh.....hihihiih..Mmg serasi la gabungan pulut, santan, tepung....kire bole ler mkn separuh loyang...gumuk lagi laaa....


Lapisan Bawah (pulut)

3 cawan beras pulut (di rendam semalaman)
3 cawan santan cair
1/2 sudu kecil garam

Gaul semua bahan dan kukus sehingga masak kira-kira 10-15 minit.
Setelah masak tekan-tekan pulut ke dalam loyang. Ketepikan.

Lapisan Atas (tepung hijau)

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula
3 cawan santan pekat
4 helai daun pandan - utk mendapatkn jus pandan (di blend dengan sedikit santan pekat dan tapis)
1 biji telur
1 sudu kecil garam
beberapa titik pewarna hijau

  • Kisar tepung gandum, tepung kastard gula bersama santan pekat.
  • Masukkan telur, garam, dan jus pandan. 
  • Tuang bahan blend tadi kedalam loyang yg berisi pulut tadi. dan kukus selama 1/2 jam.
  • Sejukkan sebelum dipotong untuk mendapat tekstur yg cantek.





















No comments: