Yesssss.....akhirnya dapat juga tekak ni merasa kueh lompang..... dek terujaan Mek Difa mengidamkan kueh ni, terfikir dihati.... sedapkah kueh ini?? Apkah rasanya..??
KUEH LOMPANG
Sumber : Hanamemories- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung ubi
- 1 sudu kecil air kapur
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 cawan air- hana gune santan cair! sedapp! - next time mimie nk tambah sedikit air...
- daun pandan
- kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
- - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
- satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
- kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
- tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
- kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
- hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
2 comments:
salam kak mimiey!! tun dh lama x makan kuih lompang ni.. buat mmg x pernah la. tunggu kerajinan tu dtg dulu.
salam..sedapnya kuih lompang.selalu nampak kat gerai kuih tp kuih lompangnya tak ada lubang..jadi rasa cam tak best sikit
Post a Comment