Followers

Thursday, 29 March 2012

Hokkaido Chiffon Cup Cake


Psstt...psttt...meh nak share kapkek yang marbeles nehh....gebus wehhhh....ala-ala kek chiffon gituuu..(nama pon dah chiffon kan...) tergerak plak nak bikin kapkek yang simple ni....ala2 kek krim karemel pon adoo...tapi ada tambahan tepung jagung disitu....sedap laaaa...memang sedapppp...rugi yang tak penah merasa..... khabarnya, HCCC ni di luar pasaran, mahal gilerrrr...... kalahkan RVC....

Yang bestnyer, HCCC ni sekali hadap jer da licinn..... Boss pon bagi thumbs-up....apa lagiiii....



HOKKAIDO CHIFFON CUP CAKE
Resepi Asal : cornercafe

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

CREAM CUSTARD
by :   rosrikitchen

-*3/4 cawan susu segar

-*2 sdb tepung kastard

-*2 sdb gula (boleh tambah kalau nak manis lagi)

-*1/4 cawan air




Cara-cara:-

-Satukan semua dan kacau sebati...masak atas api sederhana...pastikan sentiasa kacau untuk elakkan krim berketul...bila krim mula memekat kecilkan api dan kacau sekejap...kemudian tutup api dan alihkan periuk...kacau lagi hingga krim nampak licin...biarkan sekejap dan masukkan dalam piping bag dan pipe kan pada kek tadi.



12 comments:

Asyifa Mustaffa said...

mmg nmpak kegebuannya..akan sy cuba 1 hari nanti...tpx tau lgi bila...:)

zila 4ever said...

salam mimie..gebunya...ramai dah mencubanya..akk jew x buat lg nie...adoiii nk kena buat jgk..:)

Sally Rashid said...

wow...memang berjangkit sungguh wabak Hokkaido ni...hehehe

ramai yg buat..nampak sedap

izahdaut said...

eh pasal apa lak termasuk ke blog ni ek.. tengah mimpi ke ni ek. tetibe ternampak kek tak sedap ni. hahahhaha.. cubaannn.. akakkkk tak mo la tayang2. bagi je terus kat saya. huh

mimie said...

Asyifa...mesti kene cuba tawww...

mimie said...

kak zila...kene buat br taw rase dia camne.... ;)

mimie said...

sally....virus nih....wat kalo nk rase kesedapannya...

mimie said...

Jahhhh....org selim mcm kita nih..kene kuat semangat....kdg tu tgk gambo pon leh jd gebusss...ekekekek

Amie said...

Cutenya.... jauh lebih cantik dari yang selalu kita beli di kedai!

mimie said...

Kak Amie.... owhh...sy x penah nampak kat kedai.... sbb x beli camne nk nampak kn...hihihihi

eLLa n aLia said...

baca resepi ni, nmpak x susah.. insyaAllah nak try pasni..

ummiaisyah said...

Godaan...godaan...kt tempat sy sebijik 2 hengget..2 kali gigit je..mmg kena buat sendiri..thank 4 sharing!