Followers

Wednesday 14 March 2012

Talam Sago Seri Kaya


Hmmm.... musim-musim hujan ni...memang cepat bebenornyer terasa powot ni berkeroncong....ye lahh...waktu sejuk-sejuk ni kan best mengunyah sambil menikmati permandangan hujan yang membasahi bumi yang subur ni....chehhh...

Bercerita mengenai Talam Sago ni, pada mulanya mimie menikmatinya, sewaktu jiran memberi juadah minum petang....waduhhhhh enak banget sehhh...ala² talam seri kaya + sagoo... talam ni ade iras² talam tokyo + seri muka..... mimie gandingkan resepi ni dengan resepi talam tokyo dengan resepi pulut seri kaya dari rumah kak Yatie.... mohon ampun yer kakkk....derhaka sedikit....


TALAM SAGO SERI KAYA

Bahan Utk Lapisan Bawah (loyang 10x10x2")
  • 300 gm sago kecil warna putih
  • 60 gm sohoon
  • 100 gm kelapa parut putih
  • 100 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 1 sudu kecil garam.
Cara-Cara
  1. Cuci sago sebentar, rendam selama 30 minit dan toskan.
  2. Rendam sohoon dngn air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil2.
  3. Satukan bahan2 di atas dan masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dioleskan dengan minyak. Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak.
  4. Kukus selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
Bahan lapisan atas

1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
3/4 cwn gula merah/brown sugar/gula melaka
1/2 cwn gula pasir - mimie letak kurang sedikit dr 1/2 cwn
2 biji telur
2 cwn santan pekat
1 cwn air (utk di masak bersama gula merah dan gula pasir)
1/2 sk garam
sedikit coklat emulco(warna gelap sikit) - mimie tak letak

Cara Untuk Lapisan Atas
  1. Masak gula merah dan gula pasir bersama 1 cwn air dan tapiskan....sejukkan sebentar.
  2. Satukan tpng gandum, tpng beras dan tepung jagung ke dlm mangkuk besar.
  3. Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam.
  4. Di ikuti dgn air gula yg telah sejuk.
  5. Masukkan telur dan gaul sebati...nak mudah blend semua bahan.
  6. Masak di atas api sederhana sebentar dan sentiasa di gaul.( biar berwap saja)Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 20 minit saja.
  7. PERINGATAN...kuih ini hendaklah betul2 sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
  8. Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dn licin.

5 comments:

izahdaut said...

kak mimie..sedap ye? saya ni suka sagu sagu ni. buat cam tu nampak best betul.. haishh menggoda napsu diet ai jela kakak ni. haha

tun_telani said...

kak mimie... shedapppp.... dh lama x makan..

Unknown said...

sedapnya.. akak copipes ye...

Unknown said...

jah... sagu gula melaka ttp di hati aii..hikhikhik

Unknown said...

Tun...sedapkn...