Followers

Monday, 12 March 2012

Sweet Potato Bread


Vahhh....mode meroti dah kembali sebab menjeleskan diri tengok teman-teman blogger masa-masak dok tayang roti sendiri....(pon dah lama terkenan dgn roti kentang dr umah Izahdaut....)...

Best...memang best la potato bread homemade nih....cam same jerk standard beli kat luar nunnn....chewwahhh puji diri sendiri skit....walaupon guna tepung bese jerk...tak cayo..??? try... tp cam x bape kene plak makan ngan kari ni...ishhh3x.....


SWEET POTATO BREAD
Resepi Asal : Tulip77@MyR
Sumber : izahdaut

300g tepung gandum
3 sudu kecil emplex @ bread softener
2 sudu kecil bread improver 
3 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil garam
2 sudu besar butter 
60 gram ubi keledek -  direbus di lenyek baru timbang
2 sudu besar susu tepung
4 sudu besar gula halus
1 biji telur - pukul sikit - simpan sedikit kuning telur untuk disapu atas roti
130 ml air sejuk 

Inti Kastard :
3/4 cawan susu segar
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 sudu kecil butter
1/2 sudu kecil esen vanilla


Cara membuat inti kastard :
Satukan susu segar, tepung kastard dan gula dalam periuk dan sebatikan. Kemudian masak menggunakan api perlahan hingga sos kastard pekat. ( sentiasa kacau menggunakan whisk ) Masukkan butter dan esen vanila dan sebatikan, apabila butter cair dan sebati, tutup api dan biarkan sejuk baru masukkan dalam bekas paip..


Cara membuat bun roti :
Masukkan tepung gandum,emplex @ bread softener,bread improver dan yis segera ke dalam mangkuk besar. Gaul biar sekata. Kemudian masukkan gula, susu tepung dan ubi keledek. Gaulkan biar sebati.
Masukkan pula butter, telur dan garam. Gaul lagi supaya bahan semua sekata. Last masukkan air sejuk sikit2 sambil tepung diuli. Uli hingga jadi doh yang licin selama 20-25minit. Jika terkurang air boleh masukkan sikit demi sedikit.
Jika anda uli menggunakan bread maker, skip step 1 & 2 masukkan semua sekali bahan dan uli hingga jadi doh yg licin.
Kemudian perap doh dalam mangkuk yg besar dan tutup dengan cling film selama 40 minit di tempat yg panas supaya adunan naik elok.
Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Bentukkan doh menjadi bebola seberat 20g dan letakkan di dalam loyang pembakar yg telah di gris sekelilingnya. Ini untuk mengelak dari roti melekat. Perap lagi sekali selama 40 minit.
Sapukan telur ke atas roti dan paipkan sedikit adunan kastard. banyak pun tak mengapa sebab kastard tak meleleh turun masa bakar nanti.
Bakar pada suhu 180C dengan api atas bawah selama 15 - 20 minit atau hingga permukaan roti nampak perang. 
Simpan dalam bekas bertutup untuk mengelakkan roti mengeras sebab terkena angin.



5 comments:

izahdaut said...

akakkk.. meroti jugak yeee... sedap ye.. saya suke makan gitu aje roti ni sebab roti ni manis kan. eh makan ngan sambal tumis sedap gak, cume lawan ngan kari tu, kalau dikurangkan manis sedap aje kan.. nampak lembuttt je rotinyer tu.. best best

Amie said...

Enak banget ni Mimie.... nak duduk lama sikit kat sini, tumpang makan dulu sampai kenyang!

zila4ever said...

rajin betul mimie nie.puas ati buat sendiri kan..nampak sedap jew.:)

zila4ever said...

salam mimie..ranjinya kamu nie..nak mintak roti tue sikit..gebu jer ..:)

ASMAH YUSOF said...

salam mimie...

lama dah x meroti...nampak gebus sgt sgt, dapat pula cicah dgn kari..fuhhhh...:))