Followers

Monday, 5 March 2012

Chocolate-Bottom Banana Squares

Assalammualaikum w.b.t. Jumpa lagi di pagi Isnin yang cerah secerahnya (panas beb).
Wehhh! mai sini, nak share lagi resepi yang diwar2kan oleh Tun Telani yang sangat-sangat laahhhh bestnyerrr...apakan tidak, makan takleh benti. sekejapan jer dah licin. Memang betullah dari usha2 Tun, gebus jerr, nak2 time makan tu tergigit plak dengan chocolate chips...sedapp n sesedapnyaaa..... pasni pantang nampak pisang yang hampir2 lebam tu akan ku godek menjadi Chocolate-Bottom Banana Squares ni....


CHOCOLATE-BOTTOM BANANA SQUARES
Resepi Asal : tammysrecipes
Sumber : Tun Telani

** i used loyang 9 ichh/20cm

Bahan2:                                                                             
  • 1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
  • 1 cwan gula - like jessie, i used 3/4 c
  • 1 bj telur
  • 1 sk vanilla
  • 3 bj pisang- mashed - mine is quite large, lg gemuk dr pisang montel
  • 1 1/2 c tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 sk garam
  • 1/4 cwn sebuk koko  - tun guna 1 sk choc emulco
  • 1 cwn chocolate chips


Cara2:
  •  pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
  • masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
  • ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
  • bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
  • ratakan adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td. 
  • springkle coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
  • tunggu sejuk, baru potong petak2. 
  • SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^

3 comments:

izahdaut said...

wahhh memang sedp ni. saya pun penah buat tapi tak tau la kot resepi berbeza. cantik pun cantik kan sebb ada dua layer. nak tumpang ngap sekali kakkk

Diana @ Melley Mey said...

diana pun mcm izah juga.. perna buat tp x ingat resipi yg mana 1.. CBBS nie memang sedap... masih terasa lg keenakannya..

mimie said...

sifu izah n melly opkos dah lama wat kn...best laa resepi ni...bbdk suker maknyer lg laa sukerr...ngeeee