Followers

Wednesday, 18 April 2012

Puding Roti Marble


As-salam....Jumpa lagi....
Phewwwww....sejak kebelakangan ni, cucaca diluar sana dibumi bumi Cheras ni...panas terik. Panas sepanas2nyer.... walau ape pon, syukur kehadrat Ilahi dengan limpah kurniaNya, kita masih dapat menjalani ibadah dan tugas2 harian tanpa mengalami bencana alam yang maha dasyat seperti di negara2 luar disana... ameen.

Fuhhh...dalam dok cuaca panas2 ni kan, memang best makan benda0benda yang sejuk ni. Especially cam air-air sejuk, ABC,cendol, air tebu, haaa...itulah pengubat tekak dikala panas-panas ni kan... Ehhh..makan puding sejuk2 pon memang best.....sejuk jer masuk lam tekak ni. Puding ni anak-anak memang suka sebab dek ade nyer cekelat tu....kalau nak tambah perisa lain pon ok....fuhhhh bestnyer makn puding ni......
Thax kak Hana dengan resepi puding ni.....


PUDING ROTI MARBLE
Resepi Asal : hanamemories,
Sumber : izahdaut

Bahan-bahan:-

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
10gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula - bleh kurangkan 
2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml 
2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys

Cara-cara :-
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

15 comments:

Rahel said...

Canteknya puding marble itu...sejuk lalu kat tekak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak pun baru buat sabtu lepas... buat 2 adunan terus sbb nak bwk ke rumah adik... memang sedap!

tun_telani said...

tun dh lama x bermarble ni. puding pun mcm dh lama xbuat.. petang2 skrg panas, mesti best kalau dpt makan puding sejuk2 nih.

izahdaut said...

huhu memang besttt bangat.. semalam baru buat 2 adunan ada yang mengorder.. kak mimie ngan kak hana mana yang kakak ek.. eh tukar topik lak.. kikiki..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Mimi...lama betul saya tak memuding...bila tengok kat sini, sedap plak rasanya layan di waktu petang especially yang baru klr dari peti ais

Anonymous said...

salam mimie..
akk pun dh pernah buat nie..mmg sedap la..bagi 10 bintang kt resepi nie..aaiishhh terbaeekkk

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Mimie..

Cantiknya puding ni punya belang...

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam... puding roti marble nak merasa kiuh ni bila tiba bulan puasa... buat memang tak pernah.. fav pak habibi ni.. terima kasih kerana berkongsi resipe nanti nak cuba.. boleh kan kan.. sebab bulan pose lama lagi.. takot kempunan laa...

mimie said...

Rahel...mmg best...sejuk jer ngalir kt tekak nihh...

Kak Madiha...fuhhh mmg marbeles...

Tun...sedap3x...

mimie said...

Izahdaut...ammooii...siap ade yg amek order lagi tuuuu...

psstt...ehh...sape yg mudo//??? akk kahh...muehehhehe

mimie said...

Sue nennie...mmg best mkn yg br kuar esbokk...

Nadz.... yg penting jgn idung belang2...hihiih

mimie said...

Shahriah.... amboiii peberet pak habibi kaa..??? jenuh nk tunggu bln pose sha oiiiii..... buat time pose sunat n pose ganti pon ok gakk...ahakkk...

dZana said...

aslmkum mimmie.. apa kbr.. akk dtg nk tumpang makan puding yg cantik ni.. cantik marblenya.. akk tgh cari rspi yg guna agar2 brtali tu.. tak tau sukatan airnya.. biasa dah guna serbuk.. bila guna yg lain susah gak eh..

maz said...

Salam mimie..bru bksmpatan buat bw blik..lama bnar bertapanya...bru nk pnaskan enjin sblik..pnas2 ni memang sejuk tekak dpt pding mimie tu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Mmg sedapkan puding roti marble ni...mkn lak sejok2.Best!