Followers

Thursday 8 November 2012

Chocolate Chips



Ehemmmm...Jumpa lagi nooooo.....

Kali ni mimie nak share resepi biskut chocolate chips (ehsan resepi dari Difa) yang biasa tiap-tiap tahun terhidang di meja tatkali hari raya menjelma. Hishhhh....raya dah abes laa mekkk... (koleksi kueh yang dah dok lama duduk dalam folder... baru arini nak dok tayang and nak share).

Walaupun biskut chocolate chips ni bermacam-macam version, entah...yang ni jugak yang menjadi pooojaan hatikuuuu. Mengikut adunan diatas, memang boleh mendapat berbalang² tau, kalau nak diagih-agihkan kepada keluarga dikampung memang sesuai untuk membuat 1 adunan ni, yang pasti mesti ade pembantu... kalau nak makan sendiri tu, boleh ler mencuba 1/2 adunan yerr.... nak lagi sedap boh ler banyak2 kekacang yang anda suka, lagi banyak lagi sedap.


CHOCOLATE CHIPS
Sumber : Difa Abdul Hayon

Bahan-bahan :-

2 cawan mentega
4 cawan tepung gandum - diayak
2 sk baking soda - diayak
2 cawan gula halus - mimie letak 1 1/2 cawan saja
2 cawan gula perang
5 cawan oats - dikisar halus
1 sk garam - mimie x letak
18 oz  coklat bar - diparut - mimie parut coklat bar 250g
24 oz  chocolate chips - mimie letak 400g
4 biji telur
2 sk essen vanilla
3 cawan kekacang - dicincang (badam, walnut, etc)

Cara-cara :

Pukul mentega bersama gula, gula perang hingga kembang dan diikuti dengan esse vanilla dan pukul lagi.
Masukkan tepung gandum, oats, garam dan gaul hingga rata menggunakan spatula.
Masukkan chocolate chips, parutan coklat, kekacang dan gaul hingga rata.
Bulat-bulatkan doh dan tekan sedikit. Susun diatan loyang dengan jarak 2 inci. (biskut akan mengembang)
Bakar pada suhu 170 selama 8-10 minit.


1 comment:

rahel said...

sedapnya..klu time minum teh di petang hari memang siok kunyah2 cok cip