Followers

Friday 3 February 2012

Kueh Ketayap


Salam Pagi Jumaat..... moga segala urusan pada hari ini dipermudahkan olehNya dan mendapat barakah dariNya jua.

N3 pada hari ini adalah santapan minum petang kami sekelurga semalam setelah sekian lama lah tak dapat menikmati kueh nan satu ni menepati citarasa tekak ni. Cerewet kot... tak suka inti kelapa putih, kulit ketayap yang tebal, inti yang terlalu manis.... dan kebetulan pula ade lebihan inti kelapa baki dari inti pau 3's kelmarin, apalagi.... kueh warisan ni laa.... Resepi yang ni mimie ambil dari dapor kak yatie . Ehhh! sedaplahhhhh.....memang sedapp...lemak-lemak gituuu....(sbb mimie lebihkan santan). Puas makan, hampir 20 ketul kueh comey² ni dalam satu adunan....memang puas hatiiii......

KUEH KETAYAP
Sumber Resepi : yatiememories

Bahan-bahan.
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sk pewarna hijau/ kuning
  • 2 cwn air - mimie ltk 1 cawan air
  • 3/4 cwn susu segar/santan - mimie ltk 1 3/4 cawan santan
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • minyak utk oles pada kuali/non stick pan
  • Utk Inti
  • 1 biji kelapa parut putih je
  • 1/2 cwn gula merah/gula melaka (manis ikut suka)
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 3 sudu besar lempuk durian - mimie tak letak
  • 2 helai daun pandan di simpul
  • sedikit air utk masak gula merah/melaka dan gula pasir- tapiskan

Cara-cara

  1. Untuk inti; Masak air gula & daun pandan, (jika berhabuk tapiskan dulu) Masukkan kelapa parut.. gaul rata, sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.- mimie masak hingga air gula hampir kering
  2. Untuk kulit; Gaul tepung,susu/santan,air,telur dan garam. Letak 1 sb minyak masak dan gaul sebati menggunakan whisk atau senang di blend terus.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidang.

2 comments:

tun_telani said...

salam kak mimi.. tun dh lama x makan kuih gulung nih. kalu duk kt kg biasa jugak jumpa. duk sini payoh nk cari. nk buat sendiri pun, hasben tun xsuka mkn inti kelapa tu.. mintak yg akak laa sepinggan ^^

nOOrsha said...

wah sedapnye kue ketayap..pebret hb sy ni..:)