Followers

Monday, 27 February 2012

CUCUR UDANG TEMBAM


Assalammualaikum....meh sini nk share resepi cucur udang tembam dari CMG yang sedappp laa yang amat. Kompom tembam, montok gebus n etc. Memang dah lama sesangat nak buat cucur udang nih. Dari dok terpandang dari dapor izahdaut yang tak berkelip-kelip mata tengok cucur udangnyer...komen izahdaut pon tak sabo² plak untuk menikmati ketembaman cucur nih....

Yezzaaa.....petang semalam dok cuaca mendung hujan seharian, opkos laa laapar jer kan...godek-godek, Wahhh...memang sedap nihhh.. cicah plak dengan kuah sos yang mantap. Dah laparrr...tangan ni tak benti-benti plak makan...liciiinnnnn....

Pssttt....kene wat banyak kali ler lepaih nih....nak bagi kami sekeluarga montok²...muehehehhe


CUCUR UDANG TEMBAM
Resepi : CMG
Sumber : izahdaut

BAHAN-BAHANNYA :
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel


BAHAN SOS LADA :
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam


CARA MEMBUATNYA :
Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.

UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan

UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...

5 comments:

izahdaut said...

kak mimiey..kaaannn.. sedap woo cucur ni. tak yah beli dah ps ni. buat sendrik bgi kaum keluarga semua montok skali. hahaa

mimie said...

iyoooo jahhh...pasni kn...da x heran da hat yg kt luar tuu..rasenyer ni ler cucuq paling sedapp....

dah booked menu ni utk berbuka bln pose nti..hahahah

zila4ever said...

rajinya mimie nie..terliur lerr

Putri said...

comei2 cucur udang kak mimie..suka tengok udang yg terletak cantik tu..teringin la plak

mimie said...

Putri...try arr...sedapp woooo...gebusss cam akk nih....hihihi