Followers

Thursday, 23 February 2012

Donut Mayo


Asslammualaikum.... N3 kali ini, adalah dalam dok tergesa-gesa membikin Donut Mayo dari dapur Kak Ros@Jintanmanis yang amat fofular dengan pelbagai jenis-jenis donut...

Huhhh.... lembuuttttttttt yang amat. Tak sempat salut dengan gula dah ngappp. Ehhhh...memang betullah lahhh donut mayo ni sedap dan lembut.... hanya yang pernah mencuba resepi ini saja yg tahu betapa sedapnyer donut nih.... 

Wahhh....donut ni akan ku buat lagi dan lagi dan lagiiiiii...(apa byak kali lagi daaa...) Terima kasih kak ros@jintanmanis kerana share resepi ni dan saya panjangkan resepi ini disini......


DONUT MAYO
Resepi Asal : Ros@jintanmanis

Bahan-bahanya

330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis ( ros guna mayonis jenama kimball)
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2  sudu kecil)

sedikit serbuk gula sebagari salutan pada donut mayo ni nanti.

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.



4 comments:

zila4ever said...

salam kenal mimi..wahhh sedapnya...akk pun dh cuba mmg sedap n gebu jew..akk follow mimi..

Asyifa Mustaffa said...

gebu tul nmpaknya...:)

tun_telani said...

kak mimi... gebus nyer donat tuu!!! tun dh lama x mendonat.. nk tumpang makan buleh??

Sue @ Nenie said...

Salam Mimi..betul2 nampak gebusss ni..nak cuba jugalah....Resipi doh & donut Kak Ros jarang mengecewakan..betul kannnn.....