Followers

Wednesday, 22 February 2012

Ayam Mentega Rangup



Assalammualaikum... semalam mimie try masak Ayam Butter Rangup neh...wahhh...semerbak dek haruman tumisan bawang, daun kari bersama butter...bau jer seakan memberitahu yang menu ni memang sedappp... bole dikatakan rasenya ala² makanan mamak2 sikit...(maybe dek haruman kari tu kot..)hihiih Belom sempat disaluti butter tu pon dah banyak ketul juga ngapp dalam molot nihh....

Terima kasih bayak² pada Melly Mey yang kongsi resepi ni...sebab kat dalam umah ni part bahagian dada ayam memang tak terusik sumer berebut nk drumstick (kan besh kalo ayam ade kaki lapan, byk dpt drumstick... adooyyaaii..)


AYAM MENTEGA RANGUP
Resepi Asal : Melly Mey
Sumber : izahdaut


Bahan-bahannya :-

2 keping dada ayam - di hiris
2 tangkai daun kari - di hiris
4 biji cili padi - di cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar - di cincang/potong dadu
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Cara- caranya :-
Ayam di gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam kak Mimie..apa kata kita buat perjanjian...Dada ayam sana hantar kat sini, sebagai balasannya nanti Sue postkan drumstik tu ke sana yaaaa....he he he kat sini drumstik tak laku..

mimie said...

Sue...alahaiii sehatnya pemakanan.....baguih...dada ayam x de lemak...

perjanjian : 1 dada ayam = 4 drumstick boleee....???