Followers

Thursday 2 February 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake


As-salam sumer..... wahhhh....atas kehilangan lemak-lemak tepu tempohari, kali neh macam nak cover jer balik lemak-lemak yang telah hilang dok bertapa dalam diri nehhh.... haiiyaaaa......ciskek ni bikin hati tak tenteram wooooo....

Asalnya ternampak le plak di dapor kak Yatie...huiiii...ngancamm.....tak tahan tengok....nak jugak rase SCJC nihh...sebenarnya.....SCJC nih adalah wat pertama kalinya mimie dok rasa (ketinggalan ketapi lagiiii) dan godek-godek di dapor nihh....dah lama nak rase kehebatan ciskek nih, tp tangguh2 dan sampai ler terlihat N3 kak yatie yang ngancem tuhh.....dan mimie panjangkan resepinyer disini yerr.....layannnnnzzzzz...



COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
Resepi Asal : Alma @MyResepi
Sumber  :  yatiememories

Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara :-

Utk adunan A:
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
  4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


Topping mimie ikut juga dr kak Yatie dan resepinya dari AlongRoz

TOPPING:
  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling
Caranya
  1. Campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.

1 comment:

nOOrsha said...

waah sodapnye ciskek..ai loik :)