Followers

Friday 26 April 2013

Talam Vanilla Coklat




Assalammualaikum....

Yeeaayyy.....musim panas teriksudah berkurangan kerana sejak 2-3 hari ni hujan ribut petir. Huhhh..sejuk sikitt. Alhamdulillah....

Yerrr...bercerita mengenai Talam yang memang susah nak jumpa diluar sana ni, memang special sikit. apalagi dengan budak-budak dalam rumah ni yang suka makan kueh atau kek yang berunsurkan coklat. Haa...memnag seswai pon kann...

Talam ni mimie ambil resepi dari Ratu Talam, sapa lagi kan, kak Yatie kite tu laa... Kalau tengok sekali imbas talam ni ade iras-iras talam suji kan. Rupa sama rasa lain tau.....ade beza tuuu...

Memang mimie ni suka sangat-sangat makan kueh talam macam kak yatie juga.. Apa jua jenis talam lerr..., sebab talam ni ade keistimewaan dia sendiri. Rasa lemak-lemak manis. Kalau nak cari kat luar kueh talam ni memang payah. Nak-nak lagi jenis talam yang pelik-pelik sikit rupa wajahnya. Lagi laa tak kan jumpa. Nak tak nak kerana nak makan kueh talam jugak, kene ler merajinkan diri dok bersilat di dapur.


TALAM VANILLA COKLAT
Sumber : yatiememories

Bahan-Bahan- loyang 10x10x3 inci
Lapisan Bawah
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 1/4 cwn tepung jagung
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1 cwn gula
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 biji telur-pukul sikit
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • secubit garam
Cara Menyediakan Lapisan Bawah
  1. Satukan kesemua jenis tepung dlm mangkuk.
  2. Masukkan sedikit garam, gula, telur dan santan.
  3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api sederhana sehingga naik wap. Sentiasalah di kacau guna whisk supaya tak berketul2.
  4. Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
** Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yg terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit.(utk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih..)

Bahan Utk Lapisan Atas
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn air
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1/4 cwn tepung jagung
  • 3 biji telur
  • 1 cwn gula pasir
  • secubit garam
  • 1 sudu besar serbuk koko- bancuh dngn 4 sudu besar air suam
  • 1 sudu kecil coklat emulco
Cara Menyediakan Lapisan Atas
  1. Masukkan kesemua bahan dlm mangkuk kecuali coklat emulco dan serbuk koko.. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
  2. Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
  3. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan coklat ke atas lapisan vanilla tadi dan kukus selama 20 minit.
  4. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)
Tips.

** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna kitchen towel.

** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.

** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya cantik.

3 comments:

Amie said...

Bestnya kalau buat kuih talam terus menjadi... rasa nak pinjam je tangan Ratu Talam tu Mimie he he ehhh.

tun_telani said...

Salam mimie.. suka tgk org pandai wat talam.. tun ngan talam ni x bape serasi sket.. bila buat jd berketol2, tension je..

rahel said...

Nampak sedap betul...best ni layan diwaktu inum petang...