Followers

Thursday 4 April 2013

Ombak Rindu vs Kek Alunan Kasih



Assalammualaikum.... bertemu lagi...

Ombak rindu..??? ehhh! pasni ade ker filem lakonan haron ajis dalam filem kek alunan kasihh..??? hahahha sebenarnya....masa menelan kek ni, boleh plak tertengok citer haron ajis hero malaya tuu.....bole laa kn...??? abiss laaa..hero malaya tu kalay berlakon dalan kek alunan kasih nanti, abis shoot asyik makan kek sajokk...no..leleh2 ayaq mataa nooooo...

Hari ni mimie nak kongsi kek keramel yang paling sedap nih...(family mimie lagi ler peberet) ia sama saja dengan kek karemel yang selalu mimie buat cuma yang membezakannya ialah lapisan dan juga ada sedikit bahan perasa....(essen ler tuuu...)...


KEK KARAMEL ALUNAN KASIH
Sumber : fizanordin

Bahan A - Gula Hangus :
2 sudu besar gula - tabur gula ke dalam loyang yang akan digunakan untuk membakar kek nanti dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna bertukar jadi perang. Ketepikan.

Bahan B - Lapisan Atas :
½ tin susu cair - boleh tambah kalau nak karamel tebal sikit
70gm gula kastor - saya guna 4 sudu besar rata
½ sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
1 sudu besar tepung kastad

Bahan C - Lapisan Kek :
140gm tepung gandum
70gm gula kastor - saya gunakan 4 sudu besar rata
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan D - Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor - saya gunakan 4 sudu besar rata
1 sudu teh cream of tartar

Serbuk koko secukupnya (mimie tambah dengan sedikit milo)
Penapis teh yang halus
Pewarna mengikut citarasa - apple green, lemon yellow, pink
Emulco mengikut warna - pandan, strawberry (optional)


Cara-cara :
  1. Campurkan semua Bahan B dan kacau perlahan2. Jangan sampai berbuih. Nanti tak jadi karamelnya. Tapis dan ketepikan.
  2. Campurkan semua Bahan C dan kacau hingga sebati dengan menggunakan whisk sahaja. Ketepikan.
  3. Pukul Bahan D hingga jadi kental dan tidak jatuh bila adunan diterbalikkan.
  4. Campurkan Bahan D ke dalam Bahan C dan kacau hingga sebati.
  5. Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan dan masukkan 1 sudu teh emulco untuk setiap warna. Warna hijau + pandan emulco, pink + strawberry emulco. Kacau rata.
  6. Masukkan Bahan B ke dalam dalam loyang gula hangus.
  7. Tuangkan adunan berwarna hijau dan ratakan. Ayak nipis2 serbuk koko di atasnya.
  8. Lapiskan pula dengan adunan berwarna kuning. Ratakan dan ayakkan serbuk koko di atasnya.
  9. Akhir sekali lapiskan adunan berwarna pink dan ratakan. Tidak perlu diayak serbuk koko.
  10. Bakar secara bain marie (loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar) selama 1 jam pada suhu 175oC. 
  11. Bila masak, keluarkan dan rehatkan selama 10 minit sebelum diterbalikkan.
  12. Masukkan dalam petiais selama 1 jam sebeluim dimakan.
 Nota mimie : Mimie bakar menggunakan kaedah Bain Marie/Double Boiler api bawah sahaja. Regangkan oven selama 10min/kek regang dari loyang baru keluarkan dari oven.


 

1 comment:

Putri said...

nampak sedap
tapi saya elum cukup yakin nk buat kek serumit ni