Puding, puding, puding...... rasenyer dalam nbeberapa hari ni, mimie asyik dengan puding... bukan ape...saja nak menyejukkan anak tekak nih.....oleh keranan keadaan luar yang agak tidak menentu, jadi haruslah membasahi tekak ni dengan puding yang sejuk baru keluar dari esbok....
PUDING KAREMEL
Sumber : MaisyaGula Hangus
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air
Cara-cara:
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air
Cara-cara:
Masak gula pasir (guna api perlahan) dlm periuk hingga perang....then campurkan dgn air.
Masak semula atas api perlahan hingga gula hancur.
Bila sume dah hancur tuang dalam loyang....by the time gula hangus ni sejuk dia akan menjadi pekat dgn sendirinya.
Bahan Puding
5 biji telur - mimie guna 4 biji telur shj
3/4 cawan susu pekat manis - mimie ltk 1/2 cwn shj
3/4 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar tepung jagung (bancuh ngan sedikit air)
secubit garam
Cara-cara:-
Campurkan kesemua bahan-bahan karamel dan gaul hingga sebati....kacau perlahan dgn garfu.
Then tuang bahan-bahan ni ke dalam loyang yg sudah berisi gula hangus.
Jgn takut gula hangus tu bercampur ke apa ker.....
Kukus dgn api perlahan jer atau boleh steam bake dalam oven guna suhu 170C selama 1 jam or hingga masak.
( Mimie kukus selama 20 minit )
4 comments:
oooo Mimie... kalau kita jumpa puding karamel, memang tak pandai berhenti makan... slurrrrp...slurrrrppp!
puding je 2 hari ni ye ...sedapnya puding karemel makan sesejuk. fuh tak hengat ni kak. hehe.. nak tanya..nak panggil akak ke nak panggil mimie je ye? nampak muda segan nak tanya. kikiki..
sy kalau buat puding karamel ni tak penah guna susu pekat sebab tak suka manis..heheh
amie : mmg kalo mkn karemel ni x leh bentii...dok ngadap jer kn...
izah : mmg x hengatt...panggey akk bole panggey lagi ler daalukn...hihih
yg pasti this year i'm going to 36 mudeee kn...ahakkk...
PB : karemel skang byk version...
Post a Comment