Followers

Tuesday, 24 January 2012

BINGKA SUJI


Assalammualaikum ... sedar tak sedar, wahhh lama tak bersiaran lantaran sebok dan menyebok menanti CNY (makan limau jerk...). Bukannya ape...sebok melayan kerenah anak dare yang kerumun dirumah menghabiskan cuti sekolah sempena CNY ni haa...ade yang demam, ade yang batukk..... demam yang berjangkit-jangkit.. Kalau bab-bab demam melekat kat anak-anak ni...lebih-lebih lagi demam panas...seriau weehhh...kene penjagaan rapi...

Ehhhhhh...malalut la plakkk...hari ni kongsi satu jenis kueh manisan yang memang terkesima tengok masa kak Ummi dok entry arituu....menjejeh² ayaq liuq den.... sbb mimie ni mmg suka pada kueh bingka...lebih-lebih lagi bingka pandan....tuu yg teruja sangat nk membuat nih....

Bingka Suji ni memang sedapppp....memang kene ler pada tekak nih...kan dah kata...mimie dan bingka macam isi dan kuku...(lebih kurang nganga molot itk disuap.....hohohoho)
Kat sini mimie share dan panjangkan resepi kepada yang ingin mencuba kueh yang sedap ni yerr....



BINGKA SUJI
Sumber : Kak Ummi, anymz

Bahan: (Loyang Bulat 8 inci)
  • 3 biji telur
  • 110 gram gula pasir
  • 160 gram tepung suji
  • 250 ml santan pekat (*akak guna santan Kara)
  • 1 sudu teh pes pandan
  • 1/4 sudu teh garam
  • 435 ml air
  • 90 gram mentega
  • 30 gram tepung gandum

  1. Pukul telur dan gula sehingga gula hancur.
  2. Masukkan ke dlm periuk dan campurkan tepung suji, santan, pes pandan, garam dan air.
  3. Masak dgn api sederhana sehingga pekat seperti bubur. (kacau selalu)
  4. Tutup api dan campurkan mentega dan tepung hingga sehingga sebati.
  5. Tuangkan ke dalam tin yg diminyakkan & bakar 190C selama sejam. (*akak guna acuan silicon)
  6. Gunakan fungsi "grill" untuk 5 minit terakhir untuk extra garing.
  7. Sejukkan sebelum dipotong

1 comment:

dZana said...

akk suke kuih2 jenis bingka ni.. trasa lemak2 manisnya..