Followers

Tuesday 18 June 2013

Biskut Dahlia



Assalammualaikum....

Dah nak raya ker niiiiii...??? Ramadhan pon belum tiba lagiiii..... Haishhh....makan biskut nostalgia ni, tak perlu la nak tunggu hari raya kan.... bila-bila ada kelapangan dan nak merasa biskut ni, terus jer mengadun. Lagipun buat kuih ni tak ler susah sangat. Bahan nyer mudahh...dah sedia ada didapur kecik molek ni haaa... apalagii...projek ngan anak dara ler petang semalam...Harini......da licin.... 
Ala-ala nak praktiskan tangan ni nak buat kukis raya nanti. Biskut ni juga antara peberet anak-anak mimie dan setiap tahun mesti ade biskut dahlia zaman berzaman ni.....cuma ditengah-tengah biskut ni selalu letak hirisan cherry kali ni mimie tukarkan pada chocolate chips. Bebudak ni tidak pula menggemari cherri tapi kalau chocolate chips ni habis sekali ngapp ajerrr....hihiih


BISKUT DAHLIA
Sumber : Mat Gebu

300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan)
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*

100 g tepung jagung*

160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan - mimie tukar pd chocolate chips

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...


1 comment:

ummiaisyah said...

kebetlan plak..br td mkn sekut ni..kwn buat...dia kata ambik resepi mat gebu..mmg sedapp!