Followers

Tuesday, 4 June 2013

Blackpepper Beef Roll



Assalammualaikum....

Nak bercerita tentang keadaan cuaca dibumi Cheras ni sekejap. Fuhhh! Panas. Panas terik hampir 5 hari tidak simbahi hujan di Cheras ni. Tidur malam tidak selene tika hujan lebat. Rindunya pada bunyi sang hujan...apa-apa pun Alhamdulillah. Syukur hendakNya.....

Haaaa.... bercerita mengenai Blackpepper Beef Roll ni, sudah lama Along merengek meminta mimie 'bikin' untuknya. Cuma baru minggu lepas dapat merealisasikan idamannya. Chewwahh..
Mengenai Blakpepper Beef Roll ni memang sedap la pada tekak mimie ni...dengan penggunaan kulit pastry yang rangup dan makan bersama sos blackpeppernya....huhhhhhh.....kene cubalahhhhh....


BLACKPEPPER BEEF ROLL
Sumber : Majalah ASUH Sept '08

Bahan-bahan :-

Kulit Pastry - mimie guna jenama 'KAWAN'
Keju Permesan

Bahan Inti

250g daging kisar - mimie guna 1 kpg daging RAMLY
3 ulas bawang putih
Sedikit garam
Sedikit Oregano
5 sb sos lada hitam
Minyak untuk menumis - mimie guna sedikit butter

  1. Tumis bawang dan masukkan daging. Kacau hingga daging masak. Masukkan garam dan blackpepper sos. Kacau sebati. Masukkan pula oregano.
  2. Gelekkan kulit pastry, masukkan inti dan taburkan parmesan. Gulung dengan kemas. Boleh juga dilipat menjadi segitiga. Bakar pada suhu 180 selama 25-30 minit.

Bahan Sos

1/2 labu bawang besar - dipotong dadu
4 sb sos lada hitam
4 sb sos tomato - mimie guna sos cili
secubit garam
sedikit Oregano
Minyak untuk menumis - mimie guna butter
  • Tumis bawang hingga naik bau dan masukkan sos lada hitam dan sos cili. Taburkan oregano. Perasakan dengan garam dan masak hingga sedikit pekat.


5 comments:

faa.rosli said...

meleleh air liur tgk ni!

Amie said...

Memang kering kontang di sana-sini, panas sepanjang hari...
saya teringin nak makan blackpepper beef rool, belum pernah cuba ni...nampak sedap sangat!

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum kak..wahhh siap ada sos blackpepper lagi tuuuu...ngancam...terus terasa nak buat juga...

Putri said...

mana mimie beli kulit pastry tu?
teringin jugak nak buat tp selalu failed bila buat kulit pastri

mimie mielan said...

Putri..... kat pasaraya adaaa.... mimie beli brand 'KAWAN'....