Followers

Thursday, 30 May 2013

KUEH TIRAM



Assalammualaikum....

hmmmm..... sudah seminggu cuti sekolah berlaluuuu.... xtvt anak-anak waktu ini, hanya menghabiskan aje waktu coti yang ada dan guna sebaik-baiknya. Hanya, masak bersama-sama...hihihihiih
Buat kudapan peberet mereka....sama-sama nguli, sama-sama ngapppp. ;D sedap laaaa....
'cnp' jerrr dari dapo ijah ni haaa.....


KUEH TIRAM
Sumber : izahdaut


Bahan-bahan:

500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**

Cara-cara

Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)

Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D

Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.

Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari..untuk mendapat lapisan yang banyak,kena la canai adunan panjang agar gulungannya pun banyak kali.
Nipis dan tebal terpulang kepada selera masing2 ye

Tekan sedikit dengan jari agar mudah untuk dicanai

Amik doh kecil tadi & canai leper..bila dah agak leper,nak canai 2,3 sekali pun boleh..
Dah canai tu,susun atas permukaan(seperti atas talam) yang sudah ditabur tepung agar tidak melekat satu sama lain.

Panaskan minyak yang banyak dalam kuali..

Goreng hingga kekuningan(api jangan terlalu kuat), toskan minyak & sira @ gaul dengan gula halus..



3 comments:

rahel said...

Sedap ni kuih tiram...makan sambil tengok asian food chanel...bole gitu....hihi...

faa.rosli said...

waaa sedap sedap..fevret fevret

Amie said...

Wah! Tentu seronok anak-anak dapat menguli sama-sama kuih tiram, dah tu ngap sama-sama! Satu pengalaman paling indah untuk anak-anak sebenarnya tu...