Followers

Sunday 20 November 2011

Bingka Cream Crackers/ Bingka Biskut Lemak



Tatkala melihat kueh bingka ni di blog kak umi...hati ni dah terpaut...mememng mimie peberet kueh bingka, tak kisah laa bingka tepung, labu, jagung...sumer mimie suka.... dah ler kak umi war-warkan kueh ni memeng sedapp...hati ni, meronta-ronta nak merasa sangat kueh nan satu ni....

... dan baru semalam mimie baru berkesempatan untuk mengadun kueh ni.... memang tak mengecewakan bagi peminat kueh bingka....memang sedapppppp...wallaweeiiii...tak rugi mencuba.... satu adunan , mimie dpt 2 loyang...maybe loyang mimie ni comey-comey kot, bg yang nak mencuba tu....try la wat 1/2 adunan dpt ler 1 loyang comey dalam anggaran 4-5 orang makan.... . dan oleh kerana dpt 2 loyang dapat la bagi jiran berdekatan merasa....amboiii...mimie dapat pujian weii...kembang skitt...ehehehhe

jom buat bingka niii...mimie just 'cnp' dari kak ummi...


BINGKA CREAM CRACKERS
Resepi : MYR kh267tm


Bahan:-

6 biji telur
450 gram gulamu (mimie n kak ummi 410 gram -gula castor)
170 gram tepung gandum
2 sudu teh pandan paste
285 gram tepung cream crackers (kisar biskut cream cracker)
1420 ml santan (akak guna 800 ml santan Kara dan selebihnya + air) - mimie guna 1200ml
2 sudu besar minyak sapi - mimie guna butter dicairkan
1 sudu teh garam
bijan (akk tambah) - mimie punnnnnn.....
 
Cara-Cara:-
  • Kacau gula n telur hingga gula larut. masukkan tepung gandum, gaul sebati.
  • Masukkan santan sedikit-sedikit dan kacau hingga santan habis. tapis.
  • Masukkan tepung biskut cracker, kacau sebati.
  • Masukkan garam, minyak sapi dan pes pandan. gaul sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang yg bergris, masak sekejap atas dapur hingga pekat sikit (jun skip yg ni) - jun tabur bijan..(kebetulan bijan biasa habis..yg ade bijan hitam, bantai ajelah..tp cun plak eh? hihi..) - akak pun x masak, terus jek tuang dlm loyang bergris yang dipanaskan dulu selama 3 minit gitu...
  • Masukkan ke dalam oven n bakar hingga masak pada 160'c selama 1- 1 1/2 jam, keluarkan dan biar sejuk baru potong.



No comments: