Followers

Thursday 18 April 2013

Pau Gebu dan Lembut



Assalammualaikumm...

Bercerita mengenai kueh 'peberet' mimie yang satu ni, dalam dok dendiam, fikiran merawang-rawang dan tekak ni terasa nak mengunyah², teringat pula kueh pau makan tatkala panas² baru saja angkat dari kukusan....fuhhh tentu lembut giler kann...

So...mimie merayau-rayau di'rumah' kak Sitidelima, jumpa pula resepi yang senang la mimie nak mengulinya untuk dijadikan pau sedap ni (mimie guna BM jerr)....tapi dalam adunan pau yang lembut ni mimie 'derhaka' sedikit resepinya bak kata CMG, mimie tambah sebiji telur umpama membuat adunan roti...hasilnya memang lembut dan sangat sedap bile diletak inti kesukaan mimie inti kacang merahh...fuhhhh...sedappp dimakan tatkala pau panas-panas baru keluar dari kukusan.... lagi terangkatt.....layannn....


PAU GEBU DAN LEMBUT
Resepi Asal : noreen
Sumber : sitidelima

Bahan-bahan :
250 gm tepung pau atau tepung gandum
1 sudu teh yis
1/2 sudu teh baking powder
4 sudu besar gula kastor
1 biji telur - mimie tambah
1 sudu besar lemak sayuran
1 sudu teh bread softener - optional kalau tiada pun pau masih lagi gebu dan lembut
1/2 cawan air suam
inti pau secukupnya

Cara membuatnya :
1. Satukan tepung, yis, baking powder, gula dan bread softener ke dalam mangkuk adunan.
2. Ulikan sebati dengan memasukkan telur dan air sedikit demi sedikit
3. Masukkan lemak sayuran dan ulikan lagi sehingga doh menjadi kental dan tidak melekat di tangan
4. Jika menggunakan breadmaker masukkan semua bahan mengikut turutan air suam-yis-tepung-baking powder-gula-bread softener-lemak sayuran.
5. Kemudian pilih menu doh (tidak perlu menunggu sehingga doh siap selama 1 1/2 jam cukup sekadar 10 min atau sehingga doh sebati dan bolehlah dikeluarkan dari BM).
6. Setelah itu bahagikan doh kepada 10 bahagian dengan setiap satu seberat 45gm dan bentukkan menjadi bulat.
7. Ambil satu doh kecil tadi dan leperkan di tapak tangan dan letakkan satu sudu kecil inti yang disukai dan tutupkan semula menjadi bentuk bulat.
8. Letakkan doh yang telah disiap di atas daun pisang atau kertas yang telah disapukan dengan sedikit minyak. Buat sehingga habis.
9. Kemudian biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min atau 1 jam.
10. Sementara itu panaskan kukusan dan pastikan setelah air mendidih barulah di masukkan doh-doh tadi dan kukuslah selama 10 minit.

Note: air kukusan perlulah betul-betul panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yang gebu dan lembut


1 comment:

tun_telani said...

Salam mimie.. mmg gebu nmpk pau tu.. dh lama tun xwat pau.