Followers

Tuesday, 20 March 2012

Jus Jambu Bertih

Buah jambu bertih ni....kalau la makan gitu jer memang tak jalan....tak terusik...pandang jerr...sampai buah ni merajuk dan membusuk. Teringat plak zaman mimie comey2 dulu...buah ni ler menjadi santapan n peberet mimie sebelum mengenal buah epal, anggur, oren, maklum ler jakun kann....hukhukhuk

Huhhh.... dari dok pandang sepi jer buah ni.... better di buat air minuman fresh dalam cuaca yang agak panas nih.... idea nih datangnyer dari BIL mimie... kunjunagan mimie tempohari ke rumah beliau dihidangkan pula air jambu bertih buat pertama kali mengalir kat tekak nih....ai tell U....sedappppp.... memandangkan dirumah beliau penuh dengan buah jambu bertih ni, dibekalkan ler dengan jambu fresh...dan harini mimie menikmati air jambu bertih fresh sambil² berfb dan hapdet ler blog nih...hihihihi
memamng best gilerrr....sedapppp... thx my BIL kerana kongsi air yang sedap ini dan mimie kongsikan pula air jambu yang sedap ni kat sini yerr....


JUS JAMBU BERTIH
Resepi : Mimie @Sugar n Spice

Jambu bertih
Gula
Air Masak secukupnya
Ais kiub

Cuci bersih jambu bertih dan toskan.
Potong pangkal dan hujung buah jambu dan dibelah 4 (buang kelopak bunga) dan dibuang makhluk2 tanpa izin tu... 
Blend semu bahan hingga halus kecuali ais.
Hidangkan bersama-sama ais.

8 comments:

Amie said...

Sedapnya! Kami suka buat smoothie juga...masam lemak manis!

zila said...

akk x pernah cuba lg buat jus ..tp biasa makan mcmtu jew dgn sambal kicap..sedapp jew tgok air tue:)

Uncle Lee said...

Hello Mimi, wow! I have never seen this before. Saya suka the colour too, and it sure looks fantastic. I bet it really refreshes too.
I have not eaten these jambu ayer da dekat tiga puluh tahun. Jambu batu ada.

You have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

waaa... nampak fresh sangat... tentu sedap kan... jambu bertih tu kalau akak.. suka makan collek.. campur kicap manis, gula, belacan, cili padi & garam sikit.. cerita2 dah meleleh airliur ni.. hehe.. kat sini mana nak jumpa jambu bertih tu.. adeiii...

mimie said...

Amie... sedap kn..

mimie said...

kak zila....try arr....b4 ni pon sy mkn ngan collek kicap jeww...

mimie said...

Uncle Lee...yuppp opkos freshh....
at my kampung mmg byk this jambuu....

mimie said...

Kak Madiha...sy pestaim minum ni trus jatuh cinta...nk harap mkn collek mmg ler x terusik jambu tu kn...wat air, lajus jer masuk lam tekak nih...